Det var USAs utenriksminister Condoleezza Rice som tirsdag klarte å overtale israelske forhandlere til å godta et kompromiss som blant annet åpner grenseovergangen i Rafah mellom Gazastripen og Egypt for fri palestinsk ferdsel.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sier i en uttalelse onsdag at avtalen mellom israelerne og palestinerne er en milepæl.

– Gårsdagens avtale har skapt nytt håp om at Israels tilbaketrekking fra Gaza vil bidra til å bedre den palestinske befolkningens levekår, sier Støre.

De 1,5 millioner innbyggerne i det lille territoriet er nå sikret atkomst til omverdenen fra 25. november, for første gang på 20 år. De israelske soldatene og de jødiske bosetterne på Gazastripen ble evakuert tidligere i høst etter 38 års israelsk okkupasjon.

Israel stengte grenseovergangen i Rafah 7. september, bare noen dager før tilbaketrekningen.

Trussel mot Israel

Benjamin Netanyahu, som har tatt mål av seg til å bli Israels neste statsminister, mener at hele avtalen om å åpne Gazastripen er en trussel mot Israel fordi det kan bli mulig for væpnede grupper på Gazastripen å smugle våpen inn i territoriet og videre til Vestbredden.

– Man kan ikke behandle de palestinske myndighetene som om de var representanter for en normal stat. Dette er et mislykket regime som ikke bekjemper terror, og det går ikke an å løsne på sikkerhetsgrepet rundt dem, sa Netanyahu.

Spørsmålet er om Netanyahu kan klare å fravriste Sharon vervet som partileder i Likud og dermed stille opp som statsministerkandidat ved neste valg. De siste meningsmålingene tyder på at han er på vikende front.

Åpner portene

Avtalen som Rice fikk partene til å godta, innebærer også at grenseovergangen Karni mellom Gazastripen og Israel skal gjenåpnes for godstrafikk. Israel er det største markedet for palestinske landbruksprodukter.

De siste ukene har denne største grenseterminalen mellom Gazastripen og Israel vært nesten helt stengt, men nå kan den nye avtalen åpne for at 150 lastebiler slipper gjennom hver dag. Dette antallet skal økes til 400 innen utgangen av året.

Grenseovergangen Erez, som har vært hovedterminal for den sivile trafikken, har også vært så godt som stengt de siste ukene, men nå skal det åpnes for busskolonner til Vestbredden fra 15. desember, ifølge den nye avtalen.

Israelske soldater skal bemanne Gazastripens to grenseoverganger til Israel, mens palestinske vaktmannskaper og EU-observatører får ansvaret for trafikken gjennom Rafah til Egypt.

Toner ned avtale

Avtalen om å åpne Gazastripen mot omverdenen omfatter også bygging av en ny havn i Gaza by og en gjenoppbygging av flyplassen i den sørlige delen av territoriet.

Forsvarsminister Shaul Mofaz opplyste tirsdag kveld at deler av avtalen bare skal tre i kraft som en prøveordning. Mofaz sa at palestinerne har fått grønt lys til å bygge en havn i Gaza, men ingen løfter om at de kan få ta den i bruk.

Busstrafikken til Hebron på Vestbredden skal i første omgang begrenses til fem busser per dag, opplyste han.

Gazastripen fikk en ny moderne flyplass på 1990-tallet, med finansiell støtte blant annet fra EU. Men flyplassen ble senere totalt rasert av den israelske hæren.

Den palestinske befolkningen på Gazastripen har også lært av erfaring at alle forhandlingsgjennombrudd må tas med en klype salt. Et palestinsk rakettangrep mot Israel eller en bussbombe i Tel Aviv vil trolig være nok til at alt som heter grenseoverganger til Gazastripen blir stengt på nytt.