Byens paradegate lå ramponert etter et gateslag mellom politi og demonstranter. En nordmann ble skadet i opptøyene. 27 mennesker skal ha blitt lettere skadet i sammenstøtene siden torsdag og tatt hånd om av Røde Kors. 10 av de skadde er politifolk. Utenfor hotell Scandic Rubinen, der den irske delegasjonen bor, sto trær i brann. Irske EU-politikere kunne ikke forlate hotellet fordi situasjonen utenfor var for truende.

Alvorligste Bråket i Göteborg er det alvorligste under et EU-toppmøte noen gang.

— Dette er tragisk og alvorlig. Det er alvorlig når fredelige demonstranter ikke kan få demonstrere, og at noen få ødelegger, sier Sveriges utenriksminister Anna Lindh.

Den svenske justisministeren Thomas Bodström avbrøt fredag ettermiddag et besøk i Kalmar og reiste til Göteborg. En rekke offentlige institusjoner, museer og butikker i Göteborg har stengt fram til mandag.

Ute av kontroll Et tilsynelatende fredelig protestmøte ved Götaplatsen i sentrale Göteborg med oppslutning fra rundt 2000 mennesker utviklet seg voldsomt.

Fra det lovlig arrangerte møtet på Götaplats startet en ulovlig antikapitalistisk demonstrasjon arrangert av Internasjonale Sosialister som beveget seg nedover Göteborgs hovedgate Kungsportsavenyn.

Representanter for politiet innrømmet at situasjonen kom ut av kontroll da demonstrasjonene ble forsøkt stoppet i en knipetangmanøver. En liten gruppe demonstranter gikk berserk nedover gaten og knuste vinduer og utstyr i en mengde forretninger og restauranter. Politiet klarte etter noen timer å få kontroll over situasjonen, og demonstrantene ble drevet bort fra Avenyen til en park i nærheten. Tilbake lå brente bildekk, veltede skilt, knuste flasker og brostein, og svart røyk hang tett over byens hovedgate. Særlig McDonalds ble sterkt ramponert, selv om restauranten på forhånd hadde slått opp plater foran alle vinduer. Platene ble revet ned, vinduene knust og utemøbler satt i brann. Demonstrantene ødela også to politibiler.

Nordmann til sykehus Flere demonstranter sier til NTB sa demonstranter at det var tyske og italienske anarkister, som kaller seg de "autonome", som utløste og ledet den voldelige delen av demonstrasjonene. I det kaotiske gateslag ble ordrer gitt på tysk.

Det brøt ut panikk da ble skutt med raketter inne i folkemengden. Horder med mennesker løp i frykt for å bli truffet av brostein fra demonstranter eller løpt ned av fremrusende politifolk.

Demonstranter og skuelystne i tusentall var samlet i tusenvis for å følge demonstrasjonene.

Mange folk NTB snakket med var redde. Erfarne pressefotografer var utstyrt med hjelm.

Lederen av Dagbladets Grafiske Klubb, Knut Jensen, hadde holdt appell på Götaplatsen klokken 9 og fulgte demonstrasjonstoget nedover Avenyen da han ble skvist mellom steinkastende ungdommer og politiet.

-Jeg ble truffet i hodet av en brostein og gikk i bakken. Jeg måtte sy tre sting i hodet, men føler meg ellers fin, sier Jensen, som sier han er klar for ny demonstrasjon klokken 18 fredag.

-Skrekkscenario - Det verste skrekkscenariet har slått til. Dette er fullstendig ødeleggende for EU-demonstrantene, fordi det avleder budskapet til de aller fleste, sier Boye Ullmann til NTB, han er i ledelsen til den norske Göteborgaksjonen. Han fulgte vantro med på raseringen av Avenyen.

-Medel-Svenson tør vel ikke å gå i en anti-EU-demonstrasjon etter dette, sier han.

RV-leder Aslak Sira Myra, som også deltok i den "antikapitalistiske marsjen" var provosert over politiets opptreden.

— Det var helt unødvendig å stenge av marsjen med en knipetangmanøver, selv om den var ulovlig. Politiet skulle bare latt demonstrantene fortsette gjennom gatene, sier han til NTB. Det var ventet opptil 1500 norske demonstranter til Göteborg i løpet av fredagen.

Av frykt for at demonstranter skal komme for nær EU-lederne, sperret politiet av alle gatene i området inn til Mässan med store fraktecontainere av stål. Bak doble tre meter høye stålgjerder kunne toppolitikerne samtale i fred.NTB

TENTE BÅL: Demonstranter kastet stein og tente bål i Kungsportavenyen mist i Göteborg fredag da EU-toppmøtet begynte. Foto: SCANPIX