En USA-ledet koalisjon invaderte i 2001 Afghanistan for å fjerne Taliban-regimet, som beskyttet al-Qaida og bin Laden, men over ni år senere raser krigen fortsatt videre.

I sine første offentlige kommentarer etter likvideringen av al-Qaidas grunnlegger sa Gates fredag at det er for tidlig å si hvilken effekt bin Ladens død vil få for Afghanistan-krigen. Men han la til:

— Med tanke på betydningen av drapet på Osama bin Laden, når det gjelder situasjonen i Afghanistan, tror jeg det finnes en mulighet for at det kan bli et vendepunkt.

Gates mener bin Ladens død kan øke spenningen mellom opprørerne, inkludert Talibans åndelige leder mulla Omar, og al-Qaida.

— Bin Laden og mulla Omar hadde et svært nært personlig forhold. Det er andre innen Taliban som har følt seg forrådt av al-Qaida og ment at det var al-Qaidas angrep på USA som førte til at Taliban ble kastet ut av Afghanistan, sier Gates.

Han mener det om et halvt års tid vil komme tydeligere fram hvilke konsekvenser bin Ladens død har fått for krigen i Afghanistan, hvor USA i dag har omkring 100.000 soldater.