THOMAS HEINE

Kritikken haglet i går over intifada-lederen Marwan Barghouti, som onsdag ga beskjed om at vil være kandidat i presidentvalget 9. januar — likevel. En del av kritikken kom fra kanter hvis bebreidelser vil være en gevinst for Barghouti i den kommende valgkampen.

Det gjaldt ikke minst Egypts president Hosni Mubarak, som på egyptisk tv uttrykte støtte til Mahmoud Abbas, den nye formannen for PLO og den palestinske elitens kandidat, mens han beskyldte Barghouti for å «splitte den palestinske linjen på et tidspunkt da palestinerne burde tale med én stemme». Men Mubarak er med sin forsonlige holdning overfor USA og Israel og autoritære styre et av de største hatobjekter i den palestinske - og øvrige arabiske - «gate».

Ikke noe de skal ha sagt

Det overbeviste heller neppe mange palestinere da USAs utenriksminister Colin Powell kalte Barghoutis kandidatur «temmelig problematisk», ettersom han befinner seg «i israelsk forvaring for forbrytelser som han er kjent skyldig i». I det palestinske folkedypet er den gjengse oppfatningen at den femdobbelte livstidsdommen er politisk, avsagt av en ulovlig okkupasjonsmakt. Og at den Israel-vennlige Bush-administrasjonen for øvrig ikke har noe den skulle ha sagt på det området.

Heller ikke kritikken fra forskjellige palestinske topper i Ramallah har trolig vakt den store bekymring hos Barghouti i hans israelske celle.

Al Aksa-kritikk

Mer problematisk for den 45-årige livstidsfangen var det imidlertid at det også kom kritikk fra fremtredende representanter for «gaten». Lederen av den militante gruppen al Aksa martyrenes brigader i Jenin på Vestbredden, Zakaria Zubeibi, erklærte støtte til Abbas og oppfordret Barghouti til å forlate Fatah, PLOs toneangivende fraksjon, som al Aksa er en del av. En annen talsmann for brigadene, Abu Qusai, istemte:

«Vi oppfordrer broder Marwan til å trekke sitt kandidatur av hensyn til martyrenes blod,» sa Abu Qusai til Reuters.

Ledet intifadaen

Marwan Barghouti var, før han ble tatt til fange av israelske styrker våren 2002, Fatahs leder på Vestbredden og ble regnet som lederen av den andre intifadaen, som brøt ut høsten 2000. I en erklæring lest opp av hans hustru Fadwa onsdag sa Barghouti at han etter dype overveielser hadde bestemt seg for å stille for å «holde intifadaen og motstandskampen i live, forsvare den og beskytte den mot å bli brennemerket som terrorisme».

Barghouti har tidligere vaklet frem og tilbake, og det er mulig at han igjen velger å trekke kandidaturet - eventuelt etter å ha fått forsikringer om valg til et nytt palestinsk parlament og internt i Fatah.

Men velger han å stille, må han ses som den klart største trusselen mot Mahmoud Abbas. I mange meningsmålinger før Yasser Arafats død ble han utropt som den mest populære palestinske politikeren etter presidenten, mens Abbas alltid havnet langt nede på slike lister.

«Aldri løslatt»

På den annen side vil Abbas ha hele det offisielle apparatet, inklusive tv og andre statlige palestinske medier, bak seg. Barghouti, derimot, får ikke anledning til å føre en tradisjonell valgkamp - eller i tilfelle seier - lede sitt folk mer enn symbolsk - fra fengselscellen i det sørlige Israel. Ifølge statsminister Ariel Sharon er det utenkelig at han vil bli løslatt.