Natt til tirsdag norsk tid feiet «Sandy» inn over den amerikanske østkysten.

En rekordhøy stormflo fikk vann til å strømme ned i T-banetunneler og biltunneler i New York. I deler av nedre Manhattan var vannstanden en stund så høy at biler fløt rundt i gatene.

Store deler av byen er mørklagt, og rundt en halv million husstander har mistet strømmen.

SUBWAY-ELV: Slik så det ut på en undergrunstasjon på Manhattan i natt.
REUTERS

Hardest rammet

Verdensmetropolen New York er hardest rammet av uværet.

En rekordhøy stormflo har fått vann til å strømme ned i T-banetunneler og biltunneler. Aldri før har vannstanden i New York vært så høy.

Ifølge Business Insider og CNN er vannstanden i deler av nedre Manhattan så høy at biler flyter rundt i gatene.

TV-kanalen viste også bilder av strømtransformatorer som eksploderte rundt om i byen.CNNs Piers Morgan skriver på sin Twitter-profil at han har fått ubekreftede meldinger om branner inne i New Yorks enorme metrosystem.

Både East River og Hudson River har gått over sine bredder, og vannstanden fortsatte å stige natt til tirsdag norsk tid.

— Nedre Manhattan er dekket av vann. jeg overdriver ikke, skriver Howard Glaser, som er rådgiver for delstaten New Yorks guvernør.

I tillegg er store deler av New York City uten strøm.

KOSER SEG I MØRKET: Mørket og stormen la tilsynelatende ingen demper på stemningen her.
REUTERS

Deler av Atlantic City har stått under vann i mange timer allerede. Mandag kveld sier guvernør Chris Christie at myndighetene gir opp å evakuere flere innbyggere fra lavtliggende områder.

— Nå kan vi ikke hjelpe dere før i morgen, sier Christie på en pressekonferanse sent mandag kveld.

— De verste fire til seks timene er i ferd med å begynne, legger guvernøren til rett før midnatt mandag.

Melder om flere døde

Fem personer ble i natt bekreftet omkomne av lokale myndigheter i New York. En 30 år gammel mann skal ha blitt drept av et fallende tre i bydelen Brooklyn, melder Wall Street Journal.

I løpet av natten kom det stadig nye meldninger om døde rundt om på østkysten.Ifølge CP24 skal en kvinne i Toronto ha blitt drept etter hun fikk en flyvende gjenstand i hodet.

FLOMMER OVER: Store mengder sjøvann trengte i natt inn i Battery-tunnelen, vest på Manhattan.
Reuters/Ap
FLYTER: Bilene fløt i gatene på de nedre og vestlige delene av Manhattan, New York.
Reuters/Ap

I bydelen Queens skal en mann omkommet etter å ha fått et tre over seg, mens to personer er drept i New Jersey, melder AP.Brannvesenet i New York bekrefter overfor CNN at fasaden til en boligbygning falt sammen som følge av sterk vind, men at ingen ble skadet.

Natt til tirsdag sendte amerikanske TV-stasjoner videobilder av et folketømt og mørklagt sentrum i «byen som aldri sover». Mens TV-kameraene filmet, forsvant lysene på ikoniske Times Square.

Borgermester Michael Bloomberg ber innstendig befolkningen om å holde seg inne frem til vinden løyer.

— Vinden er en fare for alle som ferdes utendørs. Vær så snill å hold dere inne, New York er ennå i faresonen, skriver han på Twitter.

Evakuerte nabolag

De store nyhetskanalene viet også stor oppmerksomhet til en ødelagt byggekran, som hele natten har svingt faretruende over gaten på Manhattan.

Politiets frykt er at kranen skal deise ukontrollert i bakken, og området rundt Carnegie Hall ble evakuert.

Etter hvert som stormsenteret beveger seg inn over det amerikanske fastlandet, havner stadig nye delstater i faresonen.

I Connecticut er tusenvis isolert av oversvømmelser.

— Det er tydelig at noen byer ved kysten ikke har evakeurt sine innbyggere, sier delstatens guvernør Dannel Malloy til NBC, og la til at ingen bør prøve å forsere vannmassene.

— Dette er en «Katrina»-advarsel. Dere som ikke har evakuert må søke tilflukt så høyt oppe som mulig, legger han til.

Sjømannskirken i beredskap

TUSMØRKET: Over ser du Manhattans skyline i natt. Under slik den bruker å være.
REUTERS

Sjømannskirken i New York er evakueringssenter for det norske konsulatet, grunnet den trygge lokaliseringen i midtbyen.— Det er områdene vest på Manhatten, spesielt Battery Park, som er verst rammet. Her hos oss blåser det så kraftig at det høres ut som at det skal lande et fly rett over oss, men det er ikke sammenliknbart med andre steder, sier sjømannsprest Margareth Glad til bt.no.

Hun spaserte gatelangs i 03-tiden i natt for å undersøke eventuelle skader.

Ingen nordmenn har så langt søkt tilflukt i Sjømannskirken, men unntak av noen kaffetørste turister tidligere mandag kveld.

— Vi vet ikke om noen nordmenn som er skadet eller havnet i problemer på andre måter. Folk har vært flinke til å følge de rådene som er gitt. De har kjøpt inn vann og mat, og søkt tilflukt på hotellrommene sine, sier Glad.

Men det er ennå ikke over for den hardt prøvede storbyen. Neste tidevannsbølge er ventet inn mellom i 13-tiden tirsdag norsk tid.

— Det blir det siste støtet. Derfor har døgnkontinuerlig beredskap i våre lokaler, sier Glad.

60 millioner rammet

Stormens øye traff først i nærheten av Atlantic City, men selve stormen strekker seg flere hundretalls av kilometer til alle kanter, og vindhastigheten er på det verste 145 kilometer i timen.

Omtrent 60 millioner mennesker forventes å bli rammet av orkanen, hele veien fra Virginia til Massachusetts.

Stormen har også ført til at nesten 9000 flyvninger til og fra USA er innstilt, og aksjehandelen på Wall Street er stengt til tidligst onsdag morgen.

President Barack Obama ber folk stålsette seg for noen tøffe dager fremover.

— Orkanen vil forstyrre hverdagen i statene den treffer. Kollektivtrafikken kommer til å være ute av spill i lengre tid, sier Obama mandag vkeld.

Presidenten avbrøt mandag sin valgkampturné, og returnerte til Washington D.C. Han sier at det også kan ta lang tid å få strømnettet til å fungere igjen etter orkanens herjinger.

— Krisemannskapene klarer ikke jobbe med kraftlinjene før vinden løyer. Det kan ta mange dager, sier Obama.

Millioner evakuert

Myndighetene i New Jersey opplyser at to mennesker i delstaten omkom da bilen deres ble truffet av et fallende tre.

Trær som blåser over ende skal også ha ført til dødsfall i byen New Salem i delstaten New York, og i West Virginia har en kvinne omkommet i en bilulykke etter et kraftig snøfall. Til sammen er det bekreftet 13 dødsfall i seks amerikanske delstater. I tillegg omkom en kvinne i Canada da hun ble truffet av gjenstander som var tatt av vinden.

Det meldes om flom og kraftig vind over en strekning på flere hundre kilometer langs østkysten av USA. Til sammen har over 3 millioner mennesker mistet strømmen, og over 1 million mennesker fått ordre om å evakuere.

IKKE OVER ENNÅ: Vannet fra Hudson River flommer inn over Manhattan. Og det er ennå ikke over. En ny tidevannsbølge er ventet inn i morgen ettermiddag, norsk tid.
Reuters/Ap