Egyptisk opprørspoliti tok i bruk store mengder tåregass i et forsøk på å spre demonstranter i Kairo utover kvelden og natten. Unge menn flyktet inn i mørke sidegater rundt Tahrir-plassen mens de hostet og gispet etter luft, men på selve plassen var titusener av demonstranter fortsatt samlet.

I løpet av kvelden ble det også meldt om skyting ved innenriksdepartementet i Kairo. Rasende demonstranter har i flere dager forsøkt å ta seg inn til bygningen som huser innenriksdepartementet.

Vitner hevdet flere mennesker ble drept i skytingen onsdag, men dette ble ikke umiddelbart bekreftet fra offisielt hold.

Ber om valgutsettelse

Uroen i Egypt har nå vart i seks dager, og kilder sier ifølge nyhetskanalen Al Jazeera at konsekvensen kan bli at valget til nasjonalforsamling blir utsatt. Ifølge kildene har innenriksminister Mansour el-Essawy lagt fram et forslag om utsettelse for militærrådet som har makten i landet.

Valget er planlagt den 28. november.

Militærrådet har hittil stått fast på at valget må gå av stabelen som planlagt. Det samme krever Det muslimske brorskap, som ventes å gjøre det godt i valget.

Den nye uroen brøt ut i kjølvannet av en markering arrangert av Det muslimske brorskap, men bevegelsen trakk seg raskt ut og har de siste dagene forsøkt å distansere seg fra massedemonstrasjonene.

— Muslimbrødrene vil ikke at noe skal komme i veien for valget, for de ønsker å komme i maktposisjon gjennom dette, sier Mustafa Kamel al-Sayyed, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo, til nyhetsbyrået AFP.

— De er mot at militærrådet skal gå av umiddelbart, for dette ville skapt usikkerhet og ført til en utsettelse av valget, sier han.

Upopulært militærråd

Feltmarskalken og hans militærråd kom til makten da Hosni Mubarak ble presset til å gå av som president etter et voldsomt folkelig opprør i vinter. Men i løpet av de ni månedene som er gått siden den gang, er militærrådet blir stadig mer upopulært.

Militærrådets leder, feltmarskalk Mohamed Hussein Tentawi, har også lovet å innsette en ny overgangsregjering og holde presidentvalg neste år.

Demonstrantene på Tahrir-plassen krever på sin side at feltmarskalken og hans menn går av umiddelbart, og de voldelige sammenstøtene med sikkerhetsstyrkene ser bare ut til å ha gjort demonstrantene mer innbitte.

Ifølge helsedepartementet er 32 personer hittil bekreftet drept i uroen og om lag 2.000 såret. Nyhetsbyrået Reuters melder om 39 drepte personer.

kairo3.jpg
REUTERS