Politiet avviste raskt spekulasjoner om terror, men sa samtidig at noen trolig har lekket gassen med overlegg.

Etter at gassen begynte å sive ut i en butikk som tilhører møbelkjeden Maksidom, ble det funnet mistenkelige gasskapsler med tidsutløsere i tre andre Maksidom-butikker. Alle stedene ble evakuert.

Ingen av ofrene var kunder fordi butikkene ennå ikke hadde åpnet da gassen begynte å lekke.

Ikke alvorlig

I alt 78 mennesker ba om hjelp da de begynte å hoste og fikk pusteproblemer på grunn av gassen. 66 av dem ble brakt sykehus, mens 50 av dem ble sendt hjem etter en kort undersøkelse, ifølge BBC. Det var mandag ikke meldt om alvorlige skader etter hendelsen.

Eksperter fant senere ut at gasskapslene inneholdt merkaptan, et stoff som ikke er giftig. Det brukes til å gi lukt til naturgass og kan i enkelte tilfeller fremkalle allergiske reaksjoner. Lukten ligner på hvitløk eller råtne egg, ifølge politiet.

Oppgjør

– Trolig dreier det seg om et ondsinnet oppgjør mellom konkurrerende forretningsfolk, sier en talskvinne for politiet til nyhetsbyrået Interfax. Hun opplyser at lederne for butikkjeden Maksidom tidligere har mottatt trusselbrev, og at de ukjente avsenderne truet med å ødelegge nyttårshandelen.

Det er ikke uvanlig at det blir brukt trusler og vold mot næringsdrivende i Russland. I sommer omkom 20 personer da en butikk ble påtent i den nordlige byen Ukhta.

GASSET: Nærmere 80 personer ble syke av gassen de pustet inn på kjøpesenteret Maksidom i St. Petersburg.
SCANPIX