— Det er ikke stor sannsynlighet for at askeskyen vil ramme Flesland det neste døgnet. Jeg tviler på at den vil ramme Vestlandet i det hele tatt de neste tre til fire dagene, sier statsmeteorolog Ingmar Vikane ved Meteorologisk institutt i Bergen til bt.no på morgenkvisten tirsdag.

Om det får konsekvenser for deg som flypassasjer er selvsagt avhengig av hvor du skal. At asken ikke kommer inn over Vestlandet betyr derfor ikke at alle flyginger til andre steder går som normalt.

Sjekk flytrafikken på Flesland

— Asken har gått sør over Irland. Nord i Spania har den svingt opp igjen, gått over Frankrike og nordover. Når den har kommet opp i våre områder er den svært uttynnet, forklarer Vikane.

Frykter konsekvenser

Danmarks meteorologiske institutt melder om fare for at en ny askesky fra Island vil ramme dansk luftrom mandag og tirsdag, skriver NTB.

Denne askeskyen har beveget seg fra Island til Sentral-Europa og er nå på vei mot Danmark, og kan skape problemer for flytrafikken i Danmark.

— Spørsmålet er om konsentrasjonen av aske er så sterk at det får betydning. Men jeg er redd for at det får konsekvenser, sier den danske meteorologen Dan Nelsvall til NTB.

De første dagene denne uken går vi trolig klar av denne skyen i Norge, men senere i uken kan også norsk flytrafikk bli rammet.

— Men det er ikke noe som truer vårt luftrom de første dagene, sier meteorolog Steinar Skare i Storm Geo.

Flyene tar omveier

Mandag morgen er ingen flyplasser i Europa stengt, skriver den europeiske luftfartsorganisasjonen Eurocontrol på sine nettsider. Flytrafikken i Europa er nesten oppe på normalt nivå.

Men det ligger en enorm askesky i Atlanterhavet og truer. Skyen dekker nesten hele havområdet fra Grønland til Spania, og den kan trekke inn over Storbritannia og kontinentet mandag.

De aller fleste flygninger over Atlanterhavet går etter planen, men mange av flyene må ta lange omveier for å komme rundt denne skyen.

Kan ramme Norge - Når det nærmer seg helgen er det en viss mulighet for at asken blåser mot Norge, men også da blir spørsmålet hvor mye aske det er igjen i skyen, sier Skare.

Aktiviteten i vulkanen under Eyjafjällajökull har endret seg de siste dagene, med flere små eksplosjoner som spyr ut store mengder aske, skriver storm.no.

Asken står mellom fire og seks kilometer til værs over vulkanen, og islandske geologer frykter at det kan komme et nytt større utbrudd fra Eyjafjällajökull.

Nyttige sider:

Se vårt webkamera på Bergen lufthavn Flesland

Kart over spredningsområdet fra Met Office: Volcanic Ash Advisory

Institute of Earth Sciences, University of Iceland: Eruption in Eyjafjallajökull

Informasjon om fly og luftrommet, se Luftfartstilsynet og Avinor

ASKESØYLE: Asken står fortsatt flere tusen meter til værs over vulkanen Eyjafjällajökull. Foto: Scanpix