Det betyr paradoksalt nok at nødhjelpen ikke kommer frem til haitianerne.

Hjelpen kommer ikke frem

Selv om pengene strømmer inn fra både Norge og resten av verden til det jordskjelvrammede Haiti, er store deler av nødhjelpen stadig ikke kommet frem til haitianerne. Altfor mange nødhjelpsorganisasjoner forsøker nemlig å komme inn i Haiti, og det skaper problemer, fordi landets infrastruktur er brutt sammen.

Det sier flere kilder etter at de første dagenes massive pengeinnsamlinger fra nødhjelpsorganisasjoner over hele verden nå skal omsettes til sanitet, klær, telt, tepper og rent vann til haitianerne.

Katastrofekoordinator Erik Johnson fra Folkekirkens Nødhjælp i Danmark beskriver situasjonen som kaotisk:

— Det er simpelthen for mange amatører som gjør det vanskelig for de profesjonelle aktørene å arbeide. Presset utenfra er for stort, sier han.

Det er simpelthen for mange amatører som gjør det vanskelig for de profesjonelle

Erik Johnson, Folkekirkens Nødhjælp

Feltsykehus avvist

Søndag gikk det helt galt, da et fly fra Leger uten grenser med et livsviktig feltsykehus ble avvist på flyplassen i Haitis hovedstad, Port-au-Prince, og deretter måtte fly til Den dominikanske republikken. Misforståelsen betydde at sykehuset først nådde frem 24 timer senere enn planlagt.

Flyplassen kontrolleres nå av det amerikanske luftvåpenet. De tok over etter at det i dagene etter jordskjelvet var problemer med å dirigere flyene i luftrommet over Haiti.

Feilprioriteringer

Søndag siterte den amerikanske avisen New York Times flere hjelpearbeidere for at hjelpen var blitt prioritert feil. Samtidig anklaget hjelpearbeiderne USAs regjering for å bruke mer tid på å få sine soldater og egne regjeringsrepresentanter installert i stedet for å komme i gang med å dele ut nødhjelp.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

HJELP PÅ VEI? Nødhjelpen er på vei, men det tar tid ...
CARL JUSTE