Det går frem av en ny bok om Sovjetunionens fryktede etterretningstjeneste, basert på dokumenter fra KGBs egne arkiver.

— I 1975 ble 10,6 millioner rubler brukt på aktive tiltak i India, for å styrke støtten for fru Gandhi og undergrave hennes politiske motstandere, heter det i boken «Mitrokhin-arkivet II».

Kofferter fulle av penger ble regelmessig båret inn i Gandhis bolig, for å finansiere den indiske statsministerens parti.

I 1977 var hele ni av partiets kandidater KGB-agenter, noe som ikke forhindret at Gandhi tapte valget.

Desinformasjon

Da Indira Gandhi gjorde comeback i 1980, kom også KGB tilbake på banen. En av metodene de benyttet for å påvirke indisk politikk, var å nøre opp under Gandhis frykt for CIA-plott ved hjelp av desinformasjon, går det frem av boken.

Da Gandhis sønn Rajiv overtok som indisk statsminister i 1984, etter at moren var blitt drept, fortsatte KGB med samme taktikk.

Først da Rajiv Gandhi mistet makten i 1989, og Sovjetunionen selv begynte å gå i oppløsning, mistet etterretningsorganisasjonen sin sterke innflytelse over indisk politikk.

Allende og Nasser

«Mitrokhin-arkivet II». viser også hvordan KGB finansierte og støttet Chiles president Salvador Allende, for siden å vende ham ryggen rett før han ble styrtet og drept i et kupp i 1973.

KGB forsøkte også å vinne innpass i Midtøsten gjennom operasjoner i land som Iran og Irak, men tapte innflytelse i Egypts etter at Gamle Abdel Nasser ble etterfulgt av Anwar Sadat.

Boken dokumenterer dessuten KGBs suksess i land som Syria og Jemen, og store problemer med å vinne innpass i Israel.

KGB-arkivar

«Mitrokhin-arkivet II» avdekker videre hvordan KGB infiltrerte ANC-bevegelsen i Sør-Afrika, og spredte desinformasjon gjennom å plante falske dokumenter om USAs bånd til apartheidregimet i mediene.

Boken er den andre av to bind, og bygger på topphemmelige dokumenter den tidligere KGB-arkivaren Vasili Mitrokhin gjennom mange år greide å stikke unna. I 1992 hoppet han av til Storbritannia og smuglet dokumentene med seg.

Mitrokhin døde i januar 2004, etter mange års tett samarbeid med den britiske forfatteren, historikeren og etterretningseksperten Christopher Andrew som har ført bøkene i pennen