New York: En stund så det ut til at Tea Party-bevegelsen overraskende kunne vinne en av de viktigste politiske postene utenfor Washington. Nå ser det i stedet ut til at guvernørvalget viser opprørernes svakhet.

«Crazy Carl»

Tabloidavisen New York Post kaller ham «Crazy Carl» – Gale Carl.

Selv i delstaten New York, som er vant til politikere med drittprat og egen kurs, har det vakt oppsikt at republikanernes guvernørkandidat har lovet å «rydde opp med en baseballkølle». Han har beskrevet sin motkandidat som en dårlig far og hans aksept av homoseksuelle som «hjernevask» av barn, truet en redaktør på tørre nevene, og i det hele tatt har gjort seg bemerket med alt annet enn politiske holdninger.

Jeg er i byggebransjen

Carl Paladinos argument for «griseprat»

Den politiske novisen Carl Paladino har i sommer og tidlig høst vært en av de mest oppsiktsvekkende personligheter i de flere hundre valgkampene som pågår i USA.

I byggebransjen

Den 64-årige entreprenøren fra Buffalo startet med å være en av den konservative Tea Party-bevegelsens største kometer. Men hans uortodokse opptreden og forsøk på å bagatellisere en lang rekke rasistiske, pornografiske og lumre e-poster med en forklaring om at «jeg er i byggebransjen» har også vært mat for mediene.

En meningsmåling hadde på et tidspunkt Paladino bare seks prosentpoeng bak demokratenes profesjonelle kandidat, Andrew Cuomo, som er justisminister i New York, tidligere amerikansk boligminister og sønn av New Yorks guvernør i 11 år, Mario Cuomo.

Artikkelen fortsetter under bildet

JESSICA RINALDI

KANDIDATER: Carl Paladino (til v.) hilser på James McMillan fra "Husleien er altfor høypartiet" og den seriøse kandidaten Andrew Cuomo.

Baksmell

Men nå ser det ut til at den uslepne kandidatens manglende erfaring og upolerte opptreden gir baksmell for republikanerne og Tea Party-bevegelsen. Etter rekken av uheldige medieopptredener og en pinlig prestasjon i oppgjørets trolig eneste TV-debatt forleden gir målinger nå Cuomo en overbevisende ledelse på mellom 14 og 37 poengs forsprang.

Forvirret og svak

I TV-debatten fremsto den normalt underholdende og rappkjeftede Paladino forvirret og svak. Demokraten Cuomo var den rolige og seriøse politikeren, mens de øvrige fem kandidatene scoret masse billige poeng på de andres bekostning. Uten å ligne seriøse utfordrere.

Bordellmammaen

En av dem, Kristin Davis – tidligere dømt for bordellvirksomhet – har vært med på å felle tidligere guvernør Eliot Spitzer. Hun promoterte seg selv med en sammenligning med New Yorks transportmyndighet, MTA.

— Den største forskjellen mellom MTA og min tidligere forretning er at jeg bare hadde ett sett regnskaper, og at min tidligere forretning leverte punktlig og pålitelig service, sa Davis.

Artikkelen fortsetter under bildet

JESSICA RINALDI

EKS-BORDELLMAMMA Kristin Davis vil bli guvernør i New York ...

En annen kandidat, den flamboyante James McMillan, innledet eller avsluttet hver setning med å rope navnet på sitt enmannsparti «The Rent is Too Damn High» (Husleien er altfor høypartiet).

Den veltalende kandidaten fra The Libertarian Party, Warren Redlich, presenterte seg som en atypisk politiker, «fordi jeg aldri er avslørt med en prostituert, min far ikke har vært guvernør og jeg aldri er dømt for en forbrytelse».

Hvis valgdeltakelsen er lav nok, er det ikke godt å si hva som skjer

Dan Janisen fra avisen Newsday

Blir ikke tatt alvorlig

Etter TV-debatten tar ikke mediene Paladino alvorlig. Flere politiske journalister konstaterte etter debatten at det nu bare er en ting som kan true Cuomos seier.

— Hvis valgdeltakelsen er lav nok, er det ikke godt å si hva som skjer, sier Dan Janisen fra avisen Newsday.

Bob Henley i radiostasjonen WNYC legger til at Paladinos første gode meningsmålinger mest av alt er uttrykk for amerikanske velgeres manglende engasjement.

— Folk er skuffet etter to år med president Obama. Og slik systemet vårt fungerer, får de mest disiplinerte markant økt innflytelse. Hvis det bare er 20-30 prosent som stemmer, er det oftest dem som føler sterkt for en sak, sier Henley, som derfor ennå ikke helt vil avskrive opprøreren Paladino.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN