Næringslivsfolk fra vestlige land står i kø for å etablere seg i Libya, som betraktes som en sovende energikjempe og et mulig nytt turistparadis. Men mangelen på rettssikkerhet og folkestyre har fått politikere til å advare mot et slikt samarbeid.

– Selvfølgelig skal vi la utviklingen i Libya gå i en mer demokratisk retning, sier al-Islam i et sjeldent møte med utenlandske pressefolk i ruinene av oldtidsbyen Kyrene øst i Libya. Uttalelsen vekker oppsikt hos en gruppe bistre arabiske menn som også er til stede.

Tier ikke

De begynner å applaudere høylytt, i et forsøk på å drukne Saif al-Islams uttalelser. Men han unngår elegant dette forsøket på sensur, og er tydelig ivrig etter å utvikle sine tanker om Libyas framtidige utvikling.

Han skal egentlig bare snakke om den økonomiske utbyggingen i det naturskjønne østlige Libya. Men hans livvakter og assistenter er tydelig nervøse for hva al-Islam kan komme til å si, meldte det svenske nyhetsbyrået TTs utsendte medarbeider tirsdag.

– Det er ingen sammenheng mellom satsingen her og demokratispørsmålet. Vi håper at et samlet EU vil stille seg bak oss i vårt arbeid for en miljøvennlig utvikling, for det er store tiltak som må til og vi trenger hjelp, sier Saif al-Islam.

«Gale hund»

I flere tiår ble hans far Muammar Gaddafi betraktet som en av verdens fremste støttespillere for terrorisme. USAs tidligere president Ronald Reagan stemplet på 1980-tallet den libyske lederen som «Midtøstens gale hund».

Men Gaddafi har nå lagt an en mykere linje, og fått betalt i form av besøk fra vestlige ledere som Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair og Frankrikes nåværende president Nicolas Sarkozy. USAs utenriksminister Condoleezza Rice er ventet til Tripoli i oktober.

Saif al-Islam ble internasjonalt kjent da han ledet forhandlinger om frigivelse av fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege, som var dømt til døden i Libya for bevisst å ha smittet over 400 barn med hiv. De seks ble satt fri i juli i år.

STRINGER/FRANCE