I et lydopptak sendt på libysk TV søndag kveld sier Gaddafi at han vil bli i Tripoli «til slutten». Han ber sine tilhengere komme til hovedstaden for å hjelpe til med å frigjøre den fra opprørerne. De som kommer, vil få våpen, fremholder han.

Gaddafi sier også at han frykter Tripoli «vil brenne».

Øyenvitner sa søndag kveld at bydelen Tajura øst i Tripoli var overtatt av opprørere. De sa også at Gaddafis soldater forsøkte å drive regimemotstanderne tilbake ved å avfyre granater mot bydelen.

Innbyggere gjemmer seg i boligene sine mens de hører skyting like ved, opplyser en bonde øst i byen til nyhetsbyrået TT.

Like før ble det meldt at opprørere hadde inntatt en militærleir 27 kilometer vest for Tripoli. Kasernene skal ha inneholdt våpen og ammunisjon, som hundrevis av opprørere forsynte seg av.

Tung skyting

På vei mot hovedstaden skal opprørsstyrker ha satt fri flere titalls fanger i Maya, vest for hovedstaden. Geværild preget flere områder i Tripoli søndag, og på kvelden hørtes tung skyting i nærheten av et hotell i Tripoli der utenlandsk presse er innkvartert. Øyenvitner sier det raste harde kamper i området.

Motstandere av regimet til Muammar Gaddafi kommer både langs veiene og via sjøen fra byen Misrata, ifølge libyske kilder. Opprørere fra Misrata kjemper nå side om side med opprørere i Tripoli, sier opprørernes talsmann Abdullah Melitan.

Bomber

NATO bombet søndag bygningene til Libyas leder Muammar Gaddafi i sentrum av Tripoli, melder TV-kanalen Al Jazeera. Bygningskomplekset Bab al-Azizia er strengt bevoktet, men søndag var det under NATO-bombardement.

Men tusenvis av soldater står klare til å forsvare Tripoli, understreket Muammar Gaddafis talsperson etter en natt preget av harde kamper.

— Tripoli har godt bevoktet. Vi har tusenvis av profesjonelle soldater og tusenvis av frivillige som beskytter byen, sa informasjonsminister Mussa Ibrahim og fremholdt at situasjonen var «under kontroll».

Ifølge en ikke navngitt regjeringskilde mistet 376 mennesker livet i kampene fra lørdag kveld til søndag morgen. Om lag 1.000 skal ha blitt såret. Ofrene er fra begge sider av konflikten.

- Skal holde ut

Det hvite hus gjentok søndag at USA tror Gaddafis dager ved makten er talte.

Rykter om Gaddafis flukt har lenge versert i Libya, også søndag, men den libyske lederen har selv slått fast at han aldri vil flykte i eksil. Gaddafis sønn Saif al-Islam understreker i stedet at regimet aldri vil overgi seg. Han fordømmer opprørerne som «fredløse», mens hans far har betegnet dem som «forrædere» og «rotter og esler».

— Det er en umulig tanke at vi skulle overgi oss. Vi befinner oss i vårt eget fedreland, og enten det dreier seg om seks måneder, ett år eller til og med to, vil vi holde ut, sa Saif i en tale, som ble kringkastet på libysk satellittfjernsyn søndag morgen.

Faller ikke ennå

Den danske forsvarseksperten Peter Viggo Jakobsen mener Gaddafis regime trolig ikke kommer til å falle med det første.

— Jeg har svært liten tro på at han skal falle akkurat nå. Det vil kreve at alle leiesoldatene hans legger ned våpnene, og det tror jeg ikke skjer med en gang, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Han tror opprørerne trenger å samle krefter først, og han mener opprørerne vil tjene på at det går litt tid. Han ser ikke overgangsrådet som rede til å ta over og mener forhandlinger med restene av Gaddafi-regimet er viktig for å unngå full borgerkrig.

— Opprørerne er neppe klare til å ta over makten akkurat nå, det er flere fraksjoner som skal bli enige, sier sikkerhetseksperten.

En av avhopperne fra Gaddafis regime, Abdel Salam Jalloud, tror imidlertid at Gaddafi vil bli styrtet innen en uke, og i hvert fall innen ti dager.

Jalloud fungerte tidligere Gaddafis høyre hånd. Han befinner seg nå i Italia.