Det har de siste dagene kommet rapporter om at Saif al-Islam skal være villig til å overgi seg til den internasjonale krigsforbryterdomstolen.

Bekrefter samtaler

Luis Moreno-Ocampo, som er påtaleansvarlig ved domstolen i Haag, bekreftet i helgen at det blir holdt samtaler med Gadafis sønn gjennom mellommenn, melder aftenposten.no

- Han hevder han er uskyldig, sier Moreno-Ocampo.- Leiesoldater prøver å hjelpe ham

Moreno-Ocampo sier til nyhetsbyrået AP at de ikke vet nøyaktig hvor Gadafis 39 år gamle sønn er. Han sier også at han har hørt at enkelte afrikanske land kan være villige til å ta i mot Gadafi-sønnen, blant dem Zimbabwe.

- Vi har informasjon om at en gruppe leiesoldater forsøker å hjelpe ham med å flykte til et annet land, sier Moreno-Ocampo til Reuters.

Han la til at ICC har advart Saif al-Islam mot å prøve å flykte.

Domstolen i Haag har etterlyst både Saif al-Islam og Gadafis tidligere etterretningssjef Abdullah al-Senussi for forbrytelser mot menneskeheten.

Det var en kilde i det nasjonale overgangsrådet som til nyhetsbyrået Reuters sa at Gadafi-sønnen ville være villig til overgivelse. Kilden sa at det skal ha vært kontakt med Mali og Sør-Afrika for å få det til.

Vil klage NATO inn for samme domstol

I et intervju med CNN sier advokaten til Gadafis gjenlevende familie at de vil klage NATO inn for ICC.

- Alle hendelsene som har skjedd siden februar i år, drapet på Gadafi, alt dette betyr at vi er i vår fulle rett når vi tar saken til Den internasjonale straffedomstolen. Nå vil vi vente og se om ICC er et rettssystem som er uavhengig og upartisk, sier advokaten.

Klagen er ventet å bli levert i løpet av de kommende dagene.

NATO har i en kunngjøring presisert at alliansens jagerfly aldri har søkt å ramme spesifikke personer, men heller hindre Gadafis regime i angrepene på sivilbefolkningen.

NATO gir seg i Libya

FNs sikkerhetsråd stemte torsdag enstemmig for å avslutte mandatet for NATOs intervensjon i landet.

- Vi fullt ut overholdt det historiske mandatet fra FN om å beskytte sivilbefolkningen i Libya, håndheve flyforbudssonen og våpenembargoen. Operasjonen er en av de mest suksessfulle i NATOs historie, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i en pressemelding.

Det libyske interimstyrets leder Mustafa Abdel-Jalil ba denne uken NATO bli i landet ut året, på grunn av frykt for motstand fra fortsatt Gadafi-lojale soldater.

- Vi håper at NATO vil være her til minst slutten av dette året for å hjelpe oss og våre naboland, sa Jalil.

I sikkerhetsrådets beslutning heter det imidlertid at NATOs mandat utgår allerede mandag.

I løpet av sin tid i Libya har NATO bombet nesten 6000 mål og flydd mer enn 26000 tokt.