Jostein Viksund er overrasket over protestene etter at han gav en båt til kystvakten i det borgerkrigsherjede landet.

– Dette er en liten båt som skal brukes til fredelige formål. Den skal patruljere Negombo-lagunen utenfor Colombo, og har ingenting med krigshandlingene å gjøre. Det er omtrent som å gi en båt til Redningsselskapet, sier Viksund.

Seremoni med forsvarsministeren

Båtbyggerfamilien fra Askøy har i mange år bygget båter på Sri Lanka. I dag driver Jostein Viksund selskapene Viksund Asia Private Limited og Jostein Viksund Design and Model Centre på øyen. Gaven kom fra det sistnevnte selskapet, opplyser Viksund.

Ifølge Sri Lankas forsvarsdepartement har Viksund gitt et eksemplar av sin nye båtmodell, Viksund 605, til Sri Lankas kystvakt.

Forsvarsminister Gotabaya Rajapaksa fikk fartøyet overlevert av Jostein Viksund under en seremoni fredag. Gaven var en «... hyllest til de seirende væpnede styrkene», ifølge departementets nettside.

– Det er voldsomt kjedelig at det ble fremstilt slik, og det har de beklaget sterkt overfor meg. Saken er blåst voldsomt opp. Man skulle nesten tro det var snakk om et hangarskip, sier Viksund.

Blodig konflikt

Ifølge NTB er mer enn 70.000 mennesker drept i konflikten på Sri Lanka siden 1983.

Utbryterne i Tamiltigrene (LTTE) har kjempet for en egen tamilsk stat. Etter en voldsom offensiv fra regjeringsstyrkenes side er Tamiltigrene nå tvunget opp i et hjørne nordøst i landet.

Ifølge nettstedet tamilnet.com har srilankisk kystvakt drept mer enn 400 tamilske fiskere de siste årene. Forsker Hugo Stokke ved Christian Michelsen Institutt sier at et slikt tall er vanskelig å få bekreftet.

Viksund mener påstanden er en sannhet med modifikasjoner.

– Så vidt jeg vet er kystvakten i ferd med å bli bygget opp nå, sier han.

– Skjønner du ikke at tamiler reagerer når du støtter regjeringsstyrkene samtidig som tusenvis blir drept i borgerkrigen?

– Jeg skjønner at de reagerer når dette er blitt en så stor sak. Men protestene kommer bare fra ett sted, og det er Norge. Det er ingen her nede som har reagert, sier Viksund.

– Blod på hendene

Hans bror Rune Viksund er daglig leder i Viksund Båt AS på Askøy, og han understreker at Askøy-firmaet ikke har noen eierinteresser i selskapet på Sri Lanka.

Rune Viksund forteller at saken allerede har resultert i en del «ekle mailer».

– De skriver at vi har tamilsk blod på hendene. Men vi har ingen politiske meninger i saken. Alt vi prøver på, er å bygge og selge båter. Det er vel også hva min bror forsøker på Sri Lanka, sier Rune Viksund.

Hva synes du om gaven? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

GAVE: Forsvarsminister Gotabaya Rajapaksa og Jostein Viksund studerer den nye båten.
SRI LANKAS FORSVARSDEPARTEMENT
NY: Slik ser den nye båten ut som Kystvakten i Sri Lanka skal ta i bruk.
SRI LANKAS FORSVARSDEPARTEMENT