Samtalene i den jordskjelvrammede byen L’Aquila begynner som et tradisjonelt G8-møte, før flere land slutter seg til diskusjonene. Men det er lite håp om gjennombrudd på noen av områdene.

Dro hjem

Åpningen onsdag ble preget av at den kinesiske presidenten Hu Jintao trakk seg fra arrangementet for å reise hjem slik at han kan konsentrere seg om uroen i Xinjiang-provinsen.

Samtidig kunne nyhetsbyrået Reuters presentere lekkasjer fra utkastene til dokumenter fra L’Aquila-møtene. Her nevnes ikke målet om å kutte utslippene av klimagasser med 50 prosent innen 2050, noe G8-landene presenterte som en «visjon» i fjor.

Obama til Italia

Diskusjonene om en ny global reserve-valuta skal også være utelatt fra utkastene. Kina og Russland har tidligere luftet muligheten for at en slik valuta kan overta for den amerikanske dollaren som in-ternasjonalt betalingsmiddel.

USAs president Barack Obama ankom Italia onsdag, etter et besøk i Moskva hvor han har hatt samtaler med russiske ledere. I tillegg til å delta på de tre dager lange samtalene i L’Aquila, skal han møte statsminister Silvio Berlusconi og pave Benedikt XVI.

Jordskjelvområde

L’Aquila ble rammet av et voldsomt jordskjelv i april, og fortsatt er det etterskjelv i byen omtrent hver eneste dag. De internasjonale samtalene vil bli avlyst dersom det igjen kommer et kraftig skjelv.