Uttalelsen er kommet i stand etter en telefonkonferanse mandag, opplyser en representant for USAs utenriksdepartement. G7-landene består av USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada.

Ministrene gjentar i uttalelsen sin støtte til Georgias territoriale integritet og støtter de internasjonale meglingsforsøkene ledet av Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner og hans finske kollega Alexander Stubb.

Også Finlands president Tarja Halonen oppfordret mandag Russland til å stoppe sin militære aksjon i Sør-Ossetia.

Russland stiller ultimatum

Russiske styrker har mandag gått 40 kilometer fra utbryterområdet Abkhasia og inn i det øvrige Georgia, frem til byen Senaki, sier Georgias innenriksdepartement.

Meldingen ble etter kort tid bekreftet av det russiske forsvarsdepartementet i Moskva.

Senaki ligger utenfor den såkalte sikkerhetssonen som går langs den faktiske grenselinjen mellom Abkhasia og det øvrige Georgia. Russiske styrker har vært stasjonert i Abkhasia siden 1990-årene.

– De har gått inn med flere titall pansrede personellkjøretøyer og er i Senaki nå, sier det georgiske innenriksdepartementets talsmann Sjota Utiasjvili til nyhetsbyrået Reuters.

— Legg ned våpnene!

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet gjennomfører styrkene en operasjon «for å hindre georgiske styrker i å omgruppere seg og gjennomføre angrep i Sør-Ossetia».

– Senaki er et av stedene der slike aksjoner ble planlagt, sa en talsmann for Russlands forsvarsdepartement i Moskva.Tidligere mandag ble det klart at russiske soldater har gitt georgiske soldater et ultimatum: Legg ned våpnene straks, eller ta konsekvensen!

Det melder nyhetsbyrået Interfax. Georgiske myndigheter avviser ultimatumet.

Samtidig skal abkhasiske opprørssoldater ha omringet georgiske soldater i et område av Abkhasia som er kontrollert av myndighetene i Tbilisi.

Det georgiske forsvarsdepartementet avviser påstanden. Derimot hadde de georgiske soldatene «drevet opprørerne tilbake».

— Det var flere angrep mot Kodori Gorge, men opprørerne er drevet tilbake, opplyste Shota Utiashvili, talsmann for det georgiske innenriksdepartementet, til georgisk fjernsyn.

USA fordømmer

USAs president George W. Bush fordømmer bombeangrepene i Georgia. Bush sier han har snakket med statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev om situasjonen i Georgia. Den amerikanske presidenten sier han ga de russiske lederne klar beskjed om at volden er uakseptabel.

— Jeg ga uttrykk for min dype bekymring angående Russlands uforholdsmessig sterke reaksjon. Vi fordømmer sterkt bombeangrep utenfor Sør-Ossetia, sier Bush.


**Les også:

– Georgiske angrep på Tskhinvali** |

Russland sender flere soldater til Abkhasia |

– Russland ønsker å ta hele Georgia |

FN bekrefter flyangrep |

Tolv nordmenn i Georgia |

Norges Røde Kors sender feltsykehus |

Norge aktivt med for å finne en løsning

USAs visepresident Dick Cheney har i en telefonsamtale med Georgias president Mikhail Saakasjvili gitt uttrykk for USAs solidaritet med landet, melder visepresidentens kontor.

I samtalen skal Cheney ha sagt til Saakasjvili at Russlands aggresjon ikke må gå upåaktet hen, og at den vil ha alvorlige følger for forholdet til USA og verdenssamfunnet dersom den vedvarer.

Nær hovedstaden

Natt til mandag ble en militærleir og et radaranlegg nær Georgias hovedstad Tbilisi bombet av russiske fly, melder det georgiske innenriksdepartementet.

— To bombeangrep har funnet sted, ett ved militærleiren Kojori og ett ved Makhata-fjellet. Så vidt jeg vet, er ingen skadd eller drept, sier Sjota Utjasjvili, som er talsmann for Georgias innenriksdepartement.

De to eksplosjonene kunne begge høres i sentrum av Tbilisi, melder nyhetsbyrået Reuters. Det russiske forsvarsdepartementet hadde ingen umiddelbar kommentar til opplysningene.

Bombeangrep

Russland har også gått til angrep på den georgiske byen Gori, som ligger nær grensa til utbryterregionen Sør-Ossetia, sier Utjasjvili.

— Et massivt bombeangrep har pågått i Gori i hele kveld, og nå har vi fått inn opplysninger om et nært forestående angrep fra russiske stridsvogner, sa Utjasjvili søndag kveld.

Gori ble angrepet med artilleriild og bombefly, og georgiske styrker svarte ifølge Utjasjvili med ild mot russiske posisjoner. Heller ikke disse opplysningene har det russiske forsvarsdepartementet villet kommentere.

Tidligere søndag skal det ha vært flere bombeangrep i Georgia. Georgiske myndigheter sier at russiske fly bombet en militærflyplass i utkanten av Tbilisi, og russiske myndigheter hevder å ha senket et georgisk marinefartøy.

40.000 fordrevet

Om lag 40.000 mennesker har måttet flykte fra sine hjem som følge av krigshandlingene, mener Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Russland har tidligere anslått at 30.000 mennesker har flyktet fra utbryterregionen Sør-Ossetia til Russland, og dette anslaget ser ut til å stemme, sier Maia Kardava, som er talskvinne for ICRC. I tillegg er anslagsvis 10.000 mennesker internt fordrevet i Georgia, sier Kardava.

Ifølge russiske myndigheter er 2000 mennesker drept i Sør-Ossetia som følge av krigshandlingene. I Georgia blir det meldt om mellom 92 og 150 drepte mennesker.

FORTSATTE I NATT: Russiske bakkestyrker var søndag i Dzjava i Sør-Ossetia. Natt til mandag fortsatte de russiske bombeangrepene i Georgia, ifølge georgiske myndigheter.
STRINGER/RUSSIA