– Det eksepsjonelle menneskelige eventyret vi akkurat har opplevd, bør ikke få oss til å glemme at vår planet er i stor fare og at vi mer enn noen gang bør mobilisere for å redde den, sa fyrst Albert etter å ha plantet flagget til Monaco og Den internasjonale olympiske komité på verdens nordligste punkt.

Fyrsten forlot den russiske værstasjonen ved Barneo torsdag sammen med sju andre polfarere. Den 100 kilometer lange turen var også ment som en hyllest til hans oldefar, Albert I, som var kjent som en grunnlegger av moderne havforskning, og som på begynnelsen av 1900-tallet reiste fire ganger til Spitsbergen.

Ifølge en uttalelse fra hoffet i Monaco var turen til fyrst Albert strabasiøs på grunn av sprekker og kompresjoner i isen. Den andre dagen tilbakela gruppen bare 17 kilometer på grunn av redusert sikt og dårlige isforhold.

Den 48-årige fyrsten sier selv at han på turen har sett tydelige tegn på at isen ved Nordpolen er i ferd med å smelte.

– Vi må forsøke å finne løsninger, med forskere åpenbart, men også på individplan. Jeg tror at alle med sin atferd kan gi et lite bidrag til en global og enestående kamp, sier fyrst Albert til det franske nyhetsbyrået AFP.