KLAUS JUSTSEN

Washington

To døgn før de første bombene falt over Bagdad, forsøkte familien Hussein å sikre seg mot dårlige tider ved å hente ut rundt en milliard dollar fra den irakiske nasjonalbanken.

Men det er fortsatt usikkert om Saddam Hussein og hans to sønner har fått eller vil få noen glede av pengene. USA utelukker ikke at diktatoren ble truffet under det første bombeangrepet 20. mars eller ved et angrep 7. april, to dager før hovedstaden ble erobret.

Ifølge New York Times var det den yngste sønnen, Qusay, som sammen med diktatorens personlige assistent Abid al-Hamid Mahmood ble sendt til banken kl. fire om morgenen den 18. mars. Med seg hadde de en ordre om å få utlevert 900 millioner dollar og 100 millioner euro.

Kontantene, som ble utlevert i 100 dollarsedler, tok så stor plass at de måtte kjøres bort med tre lastebiler. Det enorme beløpet tilsvarer en tredjedel av Iraks valutareserver.

En irakisk embetsmann med kjennskap til transaksjonen, opplyser om at det ikke ble gitt noen begrunnelse for den, men at det heller ikke ble stilt spørsmål ved ordrer underskrevet av Saddam Hussein.

Dette bekreftes av amerikanske representanter i Bagdad. George Mullinax fra finansdepartementet slår fast at pengene ble tatt av Saddam Husseins folk. Blant vitnene var den irakiske finansministeren Hekmet al-Azawi, som nå er i amerikansk varetekt.

Det er usikkert om Qusay og hans håndlangere brøt noen irakisk lov, siden faren hans hadde bortimot ubegrenset makt under det avsatte regimet. Det er imidlertid mulig at en stor del av pengene allerede er blitt funnet.

Etter erobringen av Bagdad fant amerikanske soldater rundt 650 millioner dollar bortgjemt inne i en vegg i et av Saddam Husseins palasser. En irakisk embetsmann mener imidlertid at dette var Uday Husseins penger, da den eldste sønnen var kjent for å samle på kontanter.

Under plyndringene i Irak etter frigjøringen ble flere hundre millioner stjålet fra de statlige bankene. De bevoktes nå av de allierte styrkene, og bare de som jobber der får komme innenfor dørene.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende