Indisk politi opplyser mandag at de har funnet liket av 26 år gamle Franciska Rogne i Kashmir. Den norske kvinnen har vært savnet siden 8. januar.

Rogne ble funnet død på det indiske vintersportsstedet Gulmarg i Kashmir. Den omkomne var ikke tatt av ras, men har trolig falt ned i en elvesprekk dekket av snø.

Myndighetene i Kashmir måtte i første omgang legge redningsaksjonen på is på grunn av svært dårlig vær i området. I slutten av mars, da værforholdene begynte å bli bedre, og snøen var i ferd med å smelte, gjenopptok myndighetene søket.

Franciskas snowboard

Familien er ikke i tvil.

– De fant utstyret som Franciska hadde med seg den dagen hun forsvant i løypene. Blant annet ryggsekken og snowboardet med navnet hennes på. Ingen andre er savnet i det samme området, sier faren, Knut Rogne.

Han var hjemme i Bergen da telefonen fra ambassadøren i India kom mandag formiddag.

Formelt er kvinnen som ble funnet ikke 100 prosent sikkert identifisert. Det skjer i dag. Men familien tenker allerede på begravelsen.

– Hvis vi får det til, drar vi ned for å følge kisten hennes hjem, sier Franciskas far.

Sin egen reaksjon beskriver han som en slags lettelse. Nå slipper familien å leve i uvisse, og med frykten for at Franciska kunne være utsatt for noe kriminelt.

– Vi hadde mistet troen på at Franciska var i live, sier faren.

– Døde i sitt himmelrike

I Bergen fikk også venner og kolleger av 26-åringen det triste budskapet i går.

– Franciska var i sitt jordiske himmelrike når hun var på ski. Det er utrolig trist, men samtidig en lettelse at hun er funnet, sier en av Franciskas kolleger på Cafe Contra Bar der hun jobbet frem til hun dro til Kashmir.

– Hun var en vakker sjel. Vi har sørget og grått. Også gjestene har jevnlig spurt etter Franciska, forteller venninnen.

Franciskas sjef, adm.dir. Kåre Bottolfsen i KJS Servering, beskriver henne som en fantastisk person. I går gikk tankene hans til familien.

– Det må ha vært en ufattelig belastning for Franciskas nærmeste å leve så lenge i uvisse. Nå får de i hvert fall en grav å gå til.

Ambulansen kjører bort med den omkomne.
SCANPIX/REUTERS
Etter alt å dømme er det Franciska Rogne (26) som er funnet død.