— Dette funnet var i seg selv ingen stor sak, sier en av FNs våpeneksperter i Bagdad til nyhetsbyrået AFP.

Den irakiske regjeringen betegner oppstusset omkring våpenfunnet som storm i et vannglass.

— Dette var verken kjemiske eller biologiske våpen. Dette var tomme stridshoder. Det er små artilleriraketter som for lengst har gått ut på dato. Vi hadde helt glemt dem, og har ikke hatt noen planer om å bruke dem. Det sa general Hossam Mohammed Amin, lederen for det irakiske direktoratet som samarbeider med FNs våpeninspektører.

Omtalt i rapport?

Ifølge FN-kilder i Bagdad hevder irakerne at de tomme stridshodene skriver seg fra 1988, og står omtalt i den 12.000 sider lange rapporten landet tidligere har overlevert til FN.

Amerikanske talsmenn hevdet torsdag det motsatte, men USAs FN-ambassadør John Negroponte understreket likevel at det var for tidlig å fastslå betydningen av funnet.

Ifølge en talsmann for FNs våpeninspektører i Bagdad, Hiro Ueki, ble de tomme stridshodene funnet i noen bunkere som ble bygget på slutten av 1990-tallet.

Ingen "rykende pistol"

Ifølge BBC betrakter ikke FN funnet av de tomme stridshodene som noen "rykende pistol," et begrep som er brukt av lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix og direktøren i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed El-Baradei.

Dersom denne tolkningen av torsdagens funn legges til grunn, er ikke funnet av de tomme stridshodene noe "alvorlig brudd" på FN-resolusjon nummer 1441.

(NTB)