En melding som ble sendt ut på SMS, skapte reneste folkevandringen av giverglade hordalendinger. Teksten oppfordret folk til å levere brukte klær og sko til Cubus Arken i Åsane.

Meldingen spredte seg som ild i tørt gress. Folk stilte i kø med klær og sko de hadde samlet opp etter å ha ryddet i skuffer og skap.

Meldingen, som fortalte at klærne skulle sendes i container til Sri Lanka, oppfordret mottakeren til å sende den videre til venner og familie.

Hos Cubus ante de lite om hva de gikk til, da de sa seg villige til å ta i mot klærne. De kjente ikke til noe navn på oppdragsgiverne, men det skal ha vært en tamilsk innsamlingsgruppe.

Da bt.no kontaktet ansatte hos Cubus, ville de først ikke kommentere saken. Senere sa de at de nok ikke hadde skjønt omfanget innsamlingen skulle få.

Kari Thorsson, som er fagkonsulent i Røde Kors, advarer nå folk mot å engasjere seg i uorganiserte innsamlingsaksjoner. Det som det først og fremst er behov for nå, er mat, vann og medisiner. Hun tror innsamling av brukte klær kan være til liten eller ingen nytte — i verste fall kan alt havne på bosshaugen i Rådalen. Thorsson er selvfølgelig glad for den store givergleden, men ber folk tenke seg om før de bidrar ved spontane aksjoner.

— I akuttfasen som vi nå er inne i, er det ikke meldt inn behov for klær og sko. Hvis det senere blir behov for klær, kommer det en appell fra de store, internasjonale hjelpeorganisasjonene.

— Inntil videre vil jeg altså be folk om å vente med å gi klær, avslutter Thorsson.

<b>VINTERKLÆR:</b><br/> Behovet for nødhjelp er stort. Men vinterklær til tropestrøk?
<b>GIVERGLEDE:</b> Folk strømmet til med klær etter at oppfordringen gikk ut på SMS.
<b>STOR HAUG:</b> Etter kort tid var kleshaugen så stor at det ble satt stopp for videre innsamling.<br/> FOTO: FRANK WILHELMSEN, TVHORDALAND