• Dagene med motvilje fra Washington er over, sa president Barack Obama da han lanserte de første tiltakene i USAs nye klimapolitikk.

— Min administrasjon vil ikke benekte fakta. De vil vise oss veien, lød budskapet fra Obama, som nok en gang la frem tiltak som betyr en helomvending fra forgjengeren George W. Bushs politikk.

Obama fremholdt samtidig at klimaendringene og USAs avhengighet av olje er trusler mot landets nasjonale sikkerhet, og at det nå trengs handling og ikke bare ord.

— Vi trenger mer enn de gamle, tomme løftene. Vi må vise at denne gangen blir det annerledes, sa han.

En rekke tidligere presidenter har hatt som mål å redusere USAs avhengighet av utenlandsk olje.

Dermed har den ferske presidenten satt et klart punktum for årene da miljøvernere regnet USA som en klimasinke uten vilje til å slutte seg til andre lands forsøk på å løse problemene.

California-skryt

Obama lover å kutte utslippene av drivhusgasser som fører til global oppvarming og vil i første omgang la delstatene få lov til å innføre strengere utslippsregler for kjøretøy enn hva som gjelder på nasjonalt nivå.

California har ønsket å innføre slike regler, men fikk nei av Bush-administrasjonen. Så mange som 18 delstater har antydet at de vil følge Californias eksempel.

Obama roser California for å ha modige og uavhengige ledere.

— Den føderale regjeringen må arbeide med, og ikke imot delstater for å redusere utslippene av drivhusgasser, sa Obama i det som igjen ble oppfattet som et stikk til Bush og hans administrasjon.

Drivstoff

Men Obama understreker at endringene vil ta tid.

— Jeg kan ikke love en rask løsning, sier han.

Blant andre tiltak vil det bli krevd nye standarder for mer effektiv drivstoffutnyttelse. Transportdepartementet skal innen mars utarbeide nye standarder som så skal innføres i 2011. Bilindustrien får 18 måneder på seg til å iverksette dem.

Obama ga også instruks om at den amerikanske regjeringen generelt skal spare mer energi, og redegjorde for brede prinsipper som han lovet at administrasjonen kommer til å følge.

- Stern blir klimautsending

Todd Stern, som tjenestegjorde i Det hvite hus under president Bill Clinton, vil bli utnevnt som USAs spesialutsending for klimaforandringer, ifølge kilder i Obama-administrasjon.

Stern koordinerte Clinton-administrasjonens initiativ om global klimaendring fra 1997 til 1999 og var Det hvite hus’ hovedforhandler til Kyoto-forhandlingene om klimaendringer.

Reuters/Jason Reed/SCANPIX