En kvinne på vei til Oslo ble i går formiddag avvist i innsjekkingsskranken på Flesland flyplass. Kvinnen manglet gyldig legitimasjon. Hun og samboeren fikk ikke reise før politiet hadde fremskaffet gyldige papirer. Senere på dagen ble en mann stoppet. Heller ikke han hadde gyldig legitimasjon.

SAS først ute

SAS var det første flyselskapet som skjerpet sikkerheten ved sine flyavganger i går.

— Bakgrunnen er terrorfrykt og krigen i Afghanistan, sier stasjonssjef Oddmund Sylta ved Flesland Lufthavn til Bergens Tidende.

— Vi ønsker å være sikre på hva vi har om bord, sier Sylta.

Stasjonssjefen kan ikke si hvor lenge sikkerhetsordningen vil vare, men forteller at de som ikke har gyldige papirer med seg ikke kommer om bord i SAS-fly.

– Hva er gyldige papirer?

– Det beste er naturligvis pass. Men også andre godkjente bevis vil være tilstrekkelig, opplyser Stylta.

Grundig sjekket

— Vi har fått beskjed om å sjekke alle billetter og identifikasjonspapirer grundig, sier seniorkonsulent Sissel Schanche ved innsjekkingsskranken på Flesland.

— De aller fleste passasjerer har forståelse for situasjonen, sier hun, og har selv ikke måttet avvise noen passasjerer.

— Jeg hørte om legitimasjonsplikten på radioen før jeg dro. Dette er positivt og viser at flyselskapene tar sikkerheten på alvor, sier Ståle Hansen, som i går var på vei til Oslo. Det var meget stille i innsjekkingsterminalen på Flesland i går formiddag, men stasjonssjef Oddmund Sylta sier SAS så langt ikke har merket noen nedgang i flytrafikken.

Sikkerhetsmøte

Luftfartsverket møter i dag ledelsen i Braathens og Widerøe. Terrorfrykt gjør at sikkerheten ved norske flyplasser skjerpes. En ny trusselvurdering fra Politiets overvåkingstjeneste ligger til grunn.

— Vi vil innføre legitimasjonsplikt på alle innenriksflyginger. Vi skal nå drøfte hvordan dette bør gjennomføres i praksis, sier Luftfartsverkets sikkerhetssjef, John Birger Berntsen, til Bergens Tidende.

— Når de nye reglene er på plass, er foreløpig ikke klart. Om det blir en permanent eller midlertidig løsning er også usikkert, sier Berntsen.

Braathens har foreløpig ikke fulgt eksempelet til storebror SAS.

— Vi avventer situasjonen. Men dersom Luftfartsverket påbyr oss å skjerpe reglene, gjør vi selvsagt det, opplyser informasjonskonsulent Ørjan Heradstveit.

Politiet på vakt

Flyselskapene er ikke de eneste som har skjerpet sikkerheten etter terroren i USA. – Vi har fått instrukser og er mer på vakt enn tidligere. Men vi har ikke økt bemanningen på Flesland, sier politiavdelingssjef Harald Fosså ved politienheten på Flesland. - Personkontroll og sjekking av bagasje er trappet kraftig opp. Antall beslag av kniver og spisse gjenstander er gått kraftig opp, sier Fosså.

Til tross for grundigere kontroller og skjerpet sikkerhet ble det i går ikke meldt om forsinkede flyavganger.

LEGITIMASJON: Alle SAS-passasjerer må nå vise legitimasjon – uten blir det ingen tur.
FOTO: FRED IVAR KLEMETSEN