Se video!

Padang (NTB-AP-Reuters): Indonesias redningsapparat er satt inn for fullt etter at minst 70 mennesker mistet livet og hundrevis ble skadd i to kraftige jordskjelv på vestkysten av Sumatra.

Det første jordskjelvet ble målt til 6,3 på Richters skala og hadde senter rundt 16 kilometer vest for byen Batusangkar, i nærheten av Solok. To timer senere ble området rammet av et nesten like sterkt etterskjelv som målte 6.

– Hittil er 70 mennesker meldt omkommet flere steder, og mange er skadd, sa en talsmann for president Susilo Bambang Yudhoyono.

Hundrevis av bygninger raste sammen, mennesker flyktet i panikk ut på gatene, og sykehusene er fulle av skadde, sier en talsmann for politiet i Jakarta.

Skjelvet skjedde like før klokka 11 da folk var i fullt arbeid på skoler og kontorer.

Flyktet i panikk

En av bygningene som raste sammen skal ha vært en bank full av kunder. TV-bilder viser hundrevis av leger, sykepleiere og pasienter som løper i panikk ut av et sykehus i provinshovedstaden Padang.

Mange mennesker i Padang søkte tilflukt på høytliggende områder bort fra sjøkanten av frykt for en tsunami, men siden skjelvet hadde sitt episenter på land, ble det ikke sendt ut tsunamivarsel.

Ifølge ordføreren i Padang døde 14 mennesker i Solok, 16 i Batusangkar og én i Payakumbuh. Men ordføreren frykter at tallet kan stige når informasjon når inn fra alle områder som er rammet.

Tre mennesker døde i en brann etter skjelvet, og minst fire av de omkomne er skolebarn, ifølge ordføreren i Solok.

Områder isolert

Myndighetene vet ennå ikke hva situasjonen er i Batusangkar der episenteret var, fordi kommunikasjonene er brutt.

Batusangkar ligger i nærheten av Solok, som ligger noen kilometer inn i landet fra provinshovedstaden Padang ved kysten.

Skjelvet kunne merkes over store deler av Sørøst-Asia. Både i Singapore og i Johor i Malaysia ble mennesker evakuert fra høye kontorbygninger som svaiet.

Indonesia blir med jevne mellomrom rammet av naturkatastrofer. I desember 2004 utløste et voldsomt jordskjelv utenfor Sumatra tsunamien som kostet 230.000 mennesker livet over store deler av Sørøst— og Sør-Asia, blant annet i Aceh-provinsen. I fjor døde nærmere 5.000 mennesker i en tsunami på Java.

REUTERS