— Jeg kan ikke fatte det. Forferdelig.

Moritz Engler (27) står utenfor CDU/CSUs valgvake-telt i Berlin og lurer på hva han nå skal gjøre. Det er tre minutter siden klokken slo 18.00 og valgdagsmålingen ble kringkastet på de mange oppsatte fjernsynsskjermene. Engler og de mange hundre andre inviterte gjestene hadde tatt på finstasen, klare til å feire en seier de alle følte seg rimelig sikre på. Glassene var fylt opp med gratis vin og øl, de ventet på å ta seiersskålen.

I stedet kom dette tallet opp: CDU/CSU 35%. Seks prosent dårligere enn siste meningsmåling, tatt opp bare tre dager før valget, alt for dårlig til å kunne få regjeringsflertall med FDP. Et dypt sukk gjennom forsamlingen, måpende ansikter, en kvinne kledd i kampanjefargen oransje tar til tårene.

— Det hadde ingen trodd. Nei, dette var skuffende. Jeg tror jeg heller går på kneipe og ser fotball, sier student Heiner Diepenhorst (26) -- også han i finstasen, men uten festhumør.

Begge vil bli kansler

Valgdramaet ble ikke mindre ut over kvelden. Angela Merkel og Gerhard Schröder gikk på talerstolen i Berlin, i hver sin partisentral, og gjorde begge krav på kanslerposten - til tross for at ingen av dem hadde fått det flertallet de hadde bedt om.

— Nå handler det om å gi Tyskland en stabil regjering. Det oppdraget har CDU/CSU entydig fått, sa en tapper, men tydelig skuffet Angela Merkel foran tilhengerne sine. Hun viste til at CDU/CSU fortsatt lå an til å bli største parti i parlamentet, noe som etter tysk politisk tradisjon også bør gi dem kanslerposten.

Men bare få minutter senere gikk Gerhard Schröder på podiet i Willy Brandt-Haus, der han ble tatt imot med enorm jubel.

— Jeg kjenner meg sikker på at det også i de neste fire årene vil være en stabil regjering under min ledelse i dette landet, sa Schröder.

Dresden kan avgjøre

Hvilken regjering Tyskland til slutt får, kunne ingen gi svar på i går.

Den nøyaktige sammensetningen av parlamentet er også uklar: Det utsatte valget i en valgkrets i Dresden gjør at den nøyaktige mandatfordelingen først blir klar 2. oktober. En kvinne som toppet den lokale listen til den lille høyreradikale partiet NPD døde rett før valget, noe som førte til at nye stemmesedler måtte trykkes opp og valget utsettes med to uker. Dersom SPD gjør et ekstremt godt valg i Dresden, kan det tenkes at de vil bli største parti i parlamentet - noe som fram til valgkvelden ble sett på som fullstendig usannsynlig.

Dagens rød-grønne regjering har uansett ikke flertall bak seg, heller ikke den konservativ-liberale koalisjonen.

Mulighetene for å danne regjeringsflertall er flere:

  • Storkoalisjon av SPD og CDU/CSU: Vil ha solid flertall bak seg. Ble kontant avvist av Angela Merkel i valgkampen, i går kveld sa hun at hennes parti vil snakke med alle - bortsett fra Venstre-partiet. Ved en slik løsning vil vanligvis sterkeste parti få kansleren. Spø rsmålet er om Angela Merkel, med det elendige valgresultatet, vil kunne lede en slik regjering. "Det må De ikke innbille Dem, fru Merkel", sa Gerhard Schröder i partilederdebatten på tysk TV i går kveld.
  • Koalisjon SPD/De Grønne/FDP. Krever at de FDP skifter side, noe partiformann Guido Westerwelle i går kveld avviste som fullstendig uaktuelt. Samtidig er dette åpenbart kansler Schröders ø nske.
  • Koalisjon CDU/CSU og FDP sammen med De Grønne, en såkalt " Jamaica"-koalisjon, etter partifargene svart (CDU/CSU), gult (FDP) og grø nt. I dette tilfellet må De Grønne, med utenriksminister Joschka Fischer i spissen, la sin gamle regjeringspartner SPD i stikken og skifte side. Fischer omtalte dette alternativet i går kveld som " svært lite sannsynlig". Store uenigheter blant i miljø-, energi- og skattepolitikken taler imot en slik koalisjon.De liberale vant - og tapte

Selv om CDU/CSUs tilbakegang fra forrige valg faktisk var mindre enn SPDs, endte likevel Angela Merkel som kveldens store taper. Så sent som i mai lå hennes parti tett oppunder 50 prosent på meningsmålingene.

Siden har det gått unna bakke, og aller raskest de siste dagene.

For Schröders SPD er situasjonen den omvendte: De var nede i 24 prosent på målingene, og har klatret jevn og trutt oppover, ledet av kansler som viste seg langt mer kampvillig enn mange hadde ventet da han bad om nyvalg, ett år før tiden.

Valgets store seierherre er de liberale i FDP, som i går kveld lå an til knapt prosent av stemmene og dermed å bli tredje største parti. Men seieren hadde en sttygg bismak: CDU/CSUs elendige resultat ødela drømmen om en regjering for de to partiene alene.

Også det nye Venstrepartiet, satt sammen av SPD-utbrytere og eks-kommunistene i PDS, gjorde det godt. Men selv om de får en stor gruppe i parlamentet, vil ingen av de andre partiene føre forhandlinger med dem med tanke på et regjeringssamarbeid.

GORM K. GAARE