De åtte kandidatene som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat møttes til debatt i St. Petersburg i California, bare en drøy måned før primærvalgene starter.

Debatten ble arrangert av CNN og YouTube og kandidatene fikk spørsmål i form av videosnutter sendt inn av velgere over hele landet.

Giuliani på defensiven Tidligere borgermester i New York Rudy Giuliani havnet på defensiven i begynnelsen av debatten da han fikk spørsmål om han som borgermester ikke hadde ført en streng nok politikk overfor ulovlige innvandrere. Den ulovlige innvandringen er en svært viktig sak for republikanske velgere.

Mitt Romney hev seg på og sa at New York under Giuliani var et tilfluktssted for ulovlige innvandrere. Giuliani argumenterte med at dersom han ikke hadde latt barn av ulovlige innvandrere gå på skole, ville 70.000 barn ha måttet tilbringe dagene på gata, i en tid da byen var en av landets farligste.

Tilfluktssted

Eksborgermesteren beskyldte samtidig Romney for å ha latt guvernørboligen i Massachusetts være et tilfluktssted for ulovlige innvandrere.

– Du hadde da ulovlige innvandrere som jobbet på din guvernørbolig, hadde du ikke? spurte Giuliani.

Romney hisset seg kraftig opp og karakteriserte uttalelsen som støtende. Ifølge Romney jobbet innvandrerne for firmaet som utførte vedlikeholdet.

– Mener du at boligeiere skal be arbeidere med aksent om å få se papirer som viser at de har oppholdstillatelse? spurte Romney en presset Giuliani under tilrop fra publikum.

Giuliani leder de nasjonale meningsmålingene, men Romney ligger foran ham i Iowa, der valgprosessen starter 3. januar.

Huckabee i tet

I tet i Iowa ligger imidlertid den tidligere Arkansas-guvernøren Mike Huckabee, som har gått kraftig fram på meningsmålingene i det siste.

Huckabee møtte til debatt med visshet om at den siste målingen viser at 28 prosent av republikanske velgere i Iowa ønsker ham som president. Romney fikk 25 prosent oppslutning på målingen utført av Rasmussen Reports, mens Giuliani fikk 12.

Under den opphetede innvandringsdebatten forsvarte Huckabee seg mot beskyldninger fra Romney om at han er for en liberal politikk

– Vår nasjon er bedre enn at det skal være nødvendig å straffe barn for hva deres foreldre har gjort, sa Huckabee, som argumenterte for å tillate at barn av ulovlige innvandrere skal få utdannelsesstøtte.

  • Diskuter amerikansk politikk her!
HANS DERYK