Det arabiske toppmøtet i Beirut som skulle vurdere et saudiarabisk fredsforslag, endte i kaos onsdag.

Fikk ikke tale

Den palestinske delegasjonen trakk seg fra toppmøtet da Arafat ikke fikk lov å tale til forsamlingen over satellitt fra sitt kontor i Ramallah på Vestbredden, der han sitter i husarrest.

Senere forlangte den saudiarabiske kronprinsen Abdullah bin Abdul Aziz, som står bak fredsforslaget, en uforbeholden unnskyldning fra Libanon til palestinerne. Ifølge BBC er det Syria som har instruert Libanon å nekte overføringen av talen.

Utenriksminister prins Saud al-Faisal benektet imidlertid tidligere meldinger om at den saudiarabiske delegasjonen hadde trukket seg i solidaritet med Arafat, som ble nektet å delta på møtet av Israel. Qatar og De forente arabiske emiratene nedgraderte imidlertid sine delegasjoner.

Støtter planen

Imens holdt Arafat sin tale på det arabiske TV-nettverket Al-Jazeera. Han fordømte det han kalte israelsk statsterrorisme, samtidig som han ga full støtte til det saudiarabiske fredsforslaget.

Ifølge forslaget skal de arabiske landene anerkjenne Israel og normalisere sine forbindelser med den jødiske staten, dersom Israel trekker seg helt ut av alle områder som ble okkupert i 1967, anerkjenner en palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, og lar flyktningene komme hjem.

Toppmøtet fikk en dårlig start, ikke bare fordi Arafat ble nektet å delta, men også fordi en rekke andre arabiske ledere uteble.

Blant dem som ikke kom var Egypts president Hosni Mubarak, som avlyste sin reise tirsdag i protest mot at Arafat ikke fikk dra, og Jordans kong Abdullah. Egypt og Jordan er de eneste to arabiske statene som har anerkjent Israel.

Dramaet på toppmøtet oppsto etter at den saudiarabiske kronprinsen la fram fredsforslaget og foreslo at det lagt fram for FNs sikkerhetsråd. Han fikk full støtte fra FNs generalsekretær Kofi Annan.

(NTB)

NEKTET: De libanesiske vertene nektet å overføre talen til Yasser Arafat.
Foto: Reuters/Scanpix