HENRIK THOMSEN

Etter en halv time med skyting i presidentpalasset tirsdag ettermiddag, erklærte en rekke kilder utenfor Kongo samstemmig at Laurent Kabila var drept ved et kuppforsøk.

Mer enn 12 timer og et regjeringskrisemøte senere, dementerte Kongos informasjonsminister Dominique Sakombi Inongo imidlertid ryktene og meddelte at presidenten var såret, men i live.

Denne nyheten – som ble brakt i en tv-overføring – kom til gjengjeld få minutter etter en annen erklæring fra Zimbabwes forsvarsminister, som kunne fortelle at Laurent Kabila var død om bord på et fly som skulle bringe ham til behandling på et sykehus i Harare.

Hett på ryktebørsen Utenlandske etterretningskilder ga allerede tirsdag kveld inntrykk av å vite at også sønnen til president Joseph Kabila døde under skytingen. Men også denne opplysningen ble onsdag imøtegått av informasjonsministeren, som kunne fortelle at Joseph Kabila midlertidig avløser faren sin i presidentembetet.

Joseph Kabila var sjef for de væpnete styrkene. Den statlige tv-stasjonen viste onsdag bilder av ham, men det var ikke klart om det var arkivbilder.

Forvirret? Det er det i hvert fall god grunn til å være.

Skutt av livvakt? Det ligger noenlunde fast at Laurent Kabila tirsdag ettermiddag hadde møte med et titall generaler, som han nettopp hadde gitt sparken fordi han var misfornøyd med resultatene deres i borgerkrigen i landet. Det er også noenlunde sikkert at møtet utviklet seg til en krangel.

Noen rykter sier at en av presidentens livvakter åpnet ild og skjøt Kabila i beinet og ryggen. Andre ryktemakere vil ha det til at presidenten ble skutt av en offiser som traff ham med fem skudd.

Attentatet utviklet seg i hvert fall til en større trefning, som først døde ut etter en halv time. Deretter sirklet et helikopter omkring palasset, og et av dem hentet tilsynelatende en pasient som ble brakt til Ngaliema sykehus i hovedstadens ambassadekvarter. Samtidig ble sykehuset sperret av sikkerhetsstyrker.

De første ryktene gikk ut på at Laurent Kabila ble offer for et kuppforsøk. Etter skytingen ble grensene lukket, soldater patruljerte i gatene, og det ble innført portforbud. Men etter få timer trakk soldatene seg tilbake. Onsdag morgen var det ingenting som tydet på at en maktovertakelse hadde funnet sted.

Den underlige affæren ble onsdag fulgt med stigende undring fra all verdens hovedsteder, men ingen tør ennå å spå om de politiske konsekvensene av et vakuum etter den upopulære Kabila.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende