Sammen med Robert Curbeam skal Fuglesang installere en ny del på den internasjonale romstasjonen ISS. Arbeidet vil ta over seks timer, og på et tidspunkt vil Fuglesang og kollegaen «Beamer» Curbeam befinne seg rundt 60 meter fra romstasjonens luftsluse.

Det er lenger unna enn noen astronaut har vært tidligere, og Fuglesang er også den første skandinav som noen gang har utført en romvandring.

I morges ble den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang og besetningen på romferja «Discovery» vekket med Abba-sangen «Waterloo» tirsdag.

– Fin musikk denne morgenen, sa Fuglesang om musikkvalget som hans kone Lisa hadde stått for.

Fuglesang har til nå brukt ledige øyeblikk på romferja til å utforske sin nye, vektløse tilværelse.

– Når det er anledning forsøker jeg å leke med vektløsheten. For eksempel så holder jeg meg ikke mens jeg spiser, men snurrer sakte rundt, skriver den svensk-norske astronauten i rombloggen sin, som trykkes i avisa Dagens Nyheter.

I løpet av sin første dag, eller våken-periode, etter at «Discovery» kom fram i rommet, har han forsøkt å fly fra én del av romferja til en annen uten å holde seg fast – uten å lykkes helt så langt.

– Når man er «opp ned» en stund, er det morsomt hvordan det plutselig kjennes helt naturlig at gulvet er tak, skriver Fuglesang.

Han forteller også om en fantastisk utsikt da romferja beveget seg over Brasil, Den arabiske halvøya og India. Og om tilpasningen som er nødvendig for å leve vektløst i bane rundt jorda.

– Det er fortsatt litt rart med en soloppgang og en solnedgang hver halvannen time, akkurat som det er uvant å spise og gå på do i vektløshet. Mye gjenstår å lære! skriver Fuglesang.

PÅ VANDRING: Christer Fuglesang startet sammen med Robert Curbeam tirsdag kveld den første av tre romvandringer mannskapet på «Discovery» skal gjennomføre. Her er Fuglesang i aksjon i rommet.
NASA TV
VEKTLØS: Christer Fuglesang bruker tiden til å utforske vektløshetens muligheter i ledige stunder på romferja. Her er han på vei gjennom en luke.
NASA