Romferja Discovery ble som planlagt skutt opp klokka 2.47 fra Kennedy Space Center i Florida og var søndag på vei mot den internasjonale romstasjonen ISS.

Blant de sju astronautene om bord er svensknorske Christer Fuglesang, som dermed er første skandinav i rommet.

Etter 30 sekunder brøt ferja lydmuren. Etter ett minutt var den oppe i 1.600 kilometer i timen, og fem minutter senere gikk det så raskt som 27.000 kilometer i timen. Klokka 3.09 passerte Discovery Stockholm.

Den er ventet å nå fram til ISS i løpet av mandag.

God stemning

– Vi har fem mennesker her som ikke klarer å slutte å smile, meldte romferjas kaptein Mark Polansky tilbake til Cape Canaveral, med henvisning til de fem førstereisguttene og – jentene om bord.

Da mannskapet, to kvinner og fem menn, gikk om bord i romferja, holdt Fuglesang opp et lite skilt der det sto: «Heja Sverige, heia Norge, vive l’Europe».

Hans far er norsk, og Fuglesang representerer den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, som har hovedkontor i Paris. Det var en tid tvil om værforholdene ville tillate oppskytingen, men vinden løyet og skydekket lettet de siste timene før oppskytingen, som måtte skje i løpet av et tidsrom på ti minutter.

Komplisert

Romferden beskrives som det mest kompliserte romferjeoppdraget noen gang. Fuglesang og resten av mannskapet skal delta i byggearbeidene på Den internasjonale romstasjonen (ISS), og romferja er lastet med flere viktige nye deler.

Fuglesang skal ut på to romvandringer, for å montere nytt utstyr og delta i oppkoblingen av det elektriske systemet på ISS, som er nødvendig før nye moduler kan kobles til romstasjonen.

Ved Kennedy Space Center i Florida rådet det en lettere eurorisk stemning etter oppskytningen.

– Iblant snubler vi, men i dag snublet vi ikke, sier NASA-sjefen Mike Griffin og hyllet alle medarbeidere som har bidratt.

Mannen som er øverste sjef for oppskytingen, Mike Leinbach, kunne fortelle at hele kontrollrommet eksploderte i applaus etter oppskytingen.

– Alt bare klaffet i dag. Alt kjentes bra, sa han.

NASA TV