– De tre laboratorieekspertene som EU-kommisjonen sendte til Romania mandag, har bekreftet at fugleinfluensaviruset H5 er påvist i to prøver fra en kylling og en and fra en gård i Donau-deltaet, heter det i en kunngjøring fra kommisjonen.

Romanias veterinærsjef Ion Agafitei bekrefter at det er påvist fugleinfluensa i prøvene fra Donau-deltaet.

– Vi påviste til slutt fugleinfluensa i prøver tatt fra tre ender, sier Agafitei.

Donau-deltaet

Seinest onsdag kunngjorde EU-kommisjonen at det ikke var funnet fugleinfluensa i prøvene fra Romania, og at unionen derfor ikke hadde planer om å innføre forbud om import av fugler og fjærkreprodukter fra landet.

Lokale myndigheter beordret likevel brenning av titusenvis av fugler i landsbyen Ceamurlia de Jos, der mistanken først ble vakt.

Donau-deltaet ved Svartehavet er et yndet sted for trekkfugler, og dermed utsatt for smitte utenfra.

Pandemi

I Asia har fugleinfluensaen tatt 69 menneskeliv hittil i år, og rasert næringsgrunnlaget for titusener av asiatiske bønder og fugleoppdrettere.

Eksperter i Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det er stor fare for at viruset muterer slik at det smitter mellom mennesker og forårsaker en verdensomspennende dødelig epidemi, også kalt pandemi.

Avviser

Folkehelseinstituttet i Norge hevdet nylig at frykten for fugleinfluensa er overdrevet, og avviste at faren for en verdensomspennende epidemi har økt.

– Vi har et klart inntrykk av at denne saken nå hausses opp. Folk trenger ikke være redde, det er ingenting spesielt dramatisk ved situasjonen nå, sa divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved smitteavdelingen i Folkehelseinstituttet.

– Det er først hvis viruset muterer, slik at det smitter mellom mennesker, at det kan oppstå en verdensomspennende epidemi. Det kan skje, men vi ser foreløpig ingen tegn til det. Dersom viruset muterer, vil det antakelig også miste andre egenskaper. Viruset kan da bli mindre farlig, slo Nøkleby fast.