Folk fra veterinærmyndighetene begynte tirsdag å slakte ned tusenvis av kalkuner på gårdsbruket, som også huser ender og gjess. Beskyttelses— og overvåkingssoner er allerede på plass, sa Storbritannias fungerende sjefveterinær Fred Landeg.

Det norske Mattilsynet følger utviklingen nøye, men vurderer foreløpig ikke å sette i verk spesielle tiltak, het det i en pressemelding tirsdag. Virksomheten ligger i et område med høy fjørfetetthet, het det videre.

Gården som er rammet, Redgrave Park Farm, ligger ved Diss i grevskapet Suffolk om lag 125 kilometer nordøst for London. – Viruset vi har funnet stammer fra Asia, og ligner sterkt på varianter som sist sommer ble funnet i Tsjekkia og Tyskland, opplyste Fred Landeg.

Siden H5N1-viruset dukket opp i Asia i 2003 har det forårsaket mer enn 200 dødsfall blant mennesker, de fleste i asiatiske land. Leger er redd viruset skal endre seg slik at det ikke bare kan overføres fra fugler til mennesker, men også fra menneske til menneske.

H5N1-viruset ble i februar i år påvist ved to forskjellige tilfeller i Storbritannia. H5N1-viruset kan i sjeldne tilfeller smitte fra fugl til menneske.

bt.no kommer tilbake med mer.

DARREN STAPLES / REUTERS