ENDRE HOVLAND

— Hotellet er svært amerikanisert, og mange amerikanere overnatter der. Derfor antok jeg at dette kunne være et terrormål. Jeg er ikke forbauset over gårsdagens aksjon, sier Ole Johan Hauge som er delegasjonsleder i Det internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåneforeninger. Han har ansvar for virksomheten i hele Indonesia og har kontor i Jakarta, to kilometer fra hotellet.

— Min kone og jeg ble invitert til hotellet for å feire den amerikanske nasjonaldagen 4. juli. Jeg ville ikke følt meg trygg i en stor forsamling amerikanere og valgte derfor ikke å gå, sier Hauge.

— Jeg mener at terroraksjonen er et angrep på amerikanske interesser. Aksjonen kom trolig som følge av den siste tids utvikling i Irak, sier Hauge med henvisning til drapene av Saddam Husseins to sønner.

Ambassaden evakuert

Alle de nordiske ambassadene ligger i nabobygget til det bomberammede hotellet og måtte evakueres straks. Takplater raste ned og mange vinduer ble knust, blant annet i den svenske ambassaden i niende etasje.

Chargé d'affaires ved den norske ambassaden, Anne Lilleøren, pleier ofte å spise lunch på Marriott hotell, men hadde nøyd seg med en medbrakt brødskive på kontoret i 25. etasje da bomben smalt i byens moderne forretningsområde rundt lunsjtider lokal tid i går.

— Det kom et kjempesmell og hele bygningen ristet. Det tok bare noen sekunder før jeg tenkte at dette var en terroraksjon. Jeg trodde det var vår bygning som ble sprengt, sier Lilleøren, som opprinnelig kommer fra Vik i Sogn.

UD vil i dag vurdere om de skal fraråde nordmenn å reise til Indonesia. Ambassaden i Jakarta har fått bekreftet at ingen nordmenn hadde sjekket inn på hotellet som ble utsatt for terroraksjonen. Hotellet benyttes ved enkelte anledninger til å huse ambassadens egne gjester. Ifølge de foreløpige undersøkelsene som ambassaden har gjort ved sykehus og politistasjoner, er ingen nordmenn blant de drepte eller skadde i attentatet.

— Da vi kom ned på gaten, var det fullt kaos. Folk løp i alle retninger, og det var tjukk, svart røyk og brann i hotellet, sier Lilleøren.

Har hatt mye flaks

Bergenseren Ole Johan Hauge er godt fornøyd med sin egen organisasjons innsats etter ulykken.

— Vi hadde et spesialtrent kriseteam bestående av 50 personer på plass allerede et kvarter etter at bomben smalt, sier Hauge, som fungerer som rådgiver for det indonesiske Røde Kors.

Det har den siste tiden vært flere mindre eksplosjoner i Jakarta. Bare flaks hindret at Hauge ikke havnet midt oppi en eksplosjon på flyplassen i Jakarta. Sjåføren kom ti minutter forsinket, og dermed ankom Hauge flyplassen noen minutter etter eksplosjonen.

— Tenker du noen gang på at du kan bli rammet selv?

— Man kan ikke tenke på det, da må man jo slutte å eksistere, sier Hauge

Ryktene blant innbyggerne i Jakarta sier at det kommer til å komme flere terroraksjoner de neste dagene. Disse ryktene har gjort sitt til at Jakarta i går var en by i frykt.

— Dette er nok neppe den siste terroraksjonen i Indonesia, nei, sier Hauge.