Nasjonal Front-lederen og hans tilhengere bruker fridagen 1. mai til å feire middelalderheltinnen Jeanne d Arc.

Dette provoserer den politiske venstresiden, som samles i gatene for å markere den tradisjonelle arbeiderdagen. Det er også ventet at titusenvis av studenter vil demonstrere mot Le Pen.

Le Pen har lenge provosert sosialistene med sin marsj på 1. mai, men i år er stemningen elektrisk. Nasjonal Front-lederen slo ut sosialistenes kandidat Lionel Jospin i sjokkvalget 21. april, og utfordrer Jacques Chirac i siste runde av presidentvalget kommende søndag.

Elektrisk

Politiet tror at så mange som 250.000 mennesker vil samles i Paris-gatene, og 3.500 politifolk er innkalt for å hindre at de innbitte politiske motstanderne fysisk går løs på hverandre. De samles nemlig bare 3 kilometer fra hverandre.

Politiets hovedbekymring er at ekstremister — på både høyre- og venstresiden - skal provosere fram voldsomheter.

Marerittet er gjentagelse av 1. mai 1995, da snauskaller druknet en ung marokkaner i Seinen under Le Pens marsj.

Politiet tar i bruk overvåkingskameraer og helikoptre for å hindre bråk onsdag.

60.000 i gatene

Mens franske velgere ble beskyldt for å sove i timen før første runde av presidentvalget, har det politisk engasjerte Frankrike nå våknet.

Mandag var flere av Paris 470 høyskoler og universiteter folketomme fordi nesten 60.000 studenter var samlet til ny protest på Place de la Republique. Her har det vært demonstrasjoner nesten daglig siden resultatet ble klart av første valgomgang 21.april.

— I en uke har unge vært ute i gatene for å blokkere det ekstreme høyre, erklærte studentorganisasjonen UNEF mandag.

Zidane på banen

Verdens dyreste fotballspiller, Zinedine Zidane, oppfordret mandag franske velgere til å stemme imot Le Pen søndag.

— Nasjonal Front har ikke noe til felles med franske verdier, sa Real Madrid-stjernen, som har algerisk far og er oppvokst i Marseille, hvor Le Pen står spesielt sterkt.

— Det er alvorlig når 30 prosent unnlater å stemme og det fører til en ny valgrunde mellom Chirac... og den andre fyren, sa Zidane mandag.

Le Pen avviser protestene mot ham ved å henvise til at de er organisert av en gruppe "privilegerte mennesker i samfunnet som opptrer sammen for å terrorisere folket".

— Men folket er med Le Pen. Jeg venter på valgresultatet, sa Le Pen til fransk radio mandag.

Dårlige Le Pen-målinger

Ifølge en serie meningsmålinger har ikke Le Pen nubbesjanse til å slå Chirac. En måling i avisen Le Figaro mandag viser typisk at Le Pen vil få 22 prosent av stemmene, Chirac 78.

Le Pen mener valgvinden blåser i hans retning, og sier at alt under 30 prosent er en fiasko.

(NTB)