Jerusalem: — Det kan komme flere angrep. De har kapasitet til det, sier brigadesjef Nitzan Alon etter de to siste angrepene, som Izz el-Deen al-Qassam-brigadene sier de sto bak. Alon kommer ifølge avisen Ha’aretz med uttalelsen til hærens radiostasjon. Izz el-Deen al-Qassam-brigadene er en væpnet gruppe som tilhører Hamas.

De to angrepene var rettet mot israelske bosettere på Vestbredden og kostet fire mennesker livet mens to ble skadd.

— Vi visste at opposisjonselementer som Hamas ville prøve å gå til angrep i et forsøk på å forstyrre den diplomatiske prosessen, sier Alon.

Splitter palestinerne

Hamas avviser fredssamtalene mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas, som starter i Washington torsdag. Abbas representerer Fatah, som har ligget i strid med Hamas i flere år. Hamas, som vant valget på den palestinske lovgivende forsamling i 2005, kontrollerer nå Gazastripen, mens Fatah kontrollerer Vestbredden.

Forsøk på å få til en forsoning mellom de to gruppene har ikke lykkes, og Abbas går dermed til fredssamtaler uten å representere hele landområdet som han håper skal bli en palestinsk stat.

Elefanten

Hamas sender nå ut et budskap om at de ikke vil la seg ignorere, mener BBCs medarbeider på Gazastripen, Jon Donnison.

— Islamistbevegelsen (Hamas) er elefanten i rommet, eller snarere utenfor rommet, sier Donnison.

Flere kommentatorer påpeker at det er vanskelig å se for seg en fredelig løsning mellom israelerne og palestinerne uten at Hamas og Fatah først har kommet til enighet.

Sikkerhetssamarbeid

Den Fatah-ledede palestinske selvstyremyndigheten har arrestert flere hundre Hamas-medlemmer på Vestbredden etter angrepet på bosettere tirsdag. En israelsk militærtjenestemann hyllet torsdag samarbeidet med de palestinske sikkerhetsstyrkene på Vestbredden, som han omtaler som det tetteste siden 1993.

Men Hamas kaller de palestinske sikkerhetsstyrkene for forrædere.

— Denne operasjonen vil gjøre splittelsen dypere, mener den palestinske kommentatoren Hany al-Masri.

Den tidligere amerikanske toppdiplomaten Chas Freeman, som snakket om fredsinitiativet på et NUPI-seminar onsdag, mener verdenssamfunnet også må snakke med Hamas om det skal bli noen løsning.

— Det handler om å respektere valgresultatet. Dessuten vil alle som potensielt kan ødelegge en fredsprosess, måtte involveres for at den skal bli en suksess, sier han.