Så sent som i september braket politi og ekstreme grupper sammen i Nord-Irland i forbindelse med en marsj organisert av Oransjeordenen. Den britiske statsministeren Tony Blair er dypt involvert i arbeid for å stagge gemyttene foran marsjsesongen.

Utenriksdepartementet har ikke villet fraråde Lungegaarden Buekorps fra å reise, men viser til de generelle reiserådene. Her heter det at reisende bør «unngå store folkemengder som politiske massemønstringer og demonstrasjoner, samt steder hvor det er varslet politiske demonstrasjoner». Reiserådene avsluttes med en alltid gyldig oppfordring: Bruk sunn fornuft. — Vi gir ikke konkrete råd i slike saker, utover å vise til våre generelle reiseråd, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til Bergens Tidende.

Opptøyer i september

Den nordirske marsjsesongen kulminerer 12. juli i en marsj til minne om en protestantisk seier over katolikkene. Det som indirekte skaper bråk i forbindelse med marsjene, er at protestantenes marsruter legges gjennom katolske områder. Det ses på som en ren provokasjon. Oransjeordenen er på sine marsjer beskyttet av ekstreme og voldelige protestantiske grupper som UVF og UDA. Katolske IRA har mange ganger benyttet anledningen til å angripe marsjdeltakerne, politiet og militære styrker. Følgen er opptøyer.

Sist det skjedde var i Belfast lørdag 10. september i den såkalte Whiterock-paraden. Den utviklet seg til det britiske medier har kalt en ren voldsorgie, og de ekstreme protestantiske gruppene har fått hovedansvaret. Årsaken er at disse gruppene protesterte mot at marsjen ikke fikk gå gjennom et følsomt katolsk område.

I den påfølgende uken ble det rapport om omfattende uro i Nord-Irland. Statistikk fra politiet viser at 93 politifolk ble skadet, 150 runder med ammunisjon ble avfyrt mot politiet, 167 splintbomber ble kastet, 167 biler ble plyndret og mange satt i brann og mer enn 1.000 brannbomber ble kastet.

Påskemarsjen

Nå nærmer tiden seg for marsjsesongen igjen. Et fast innslag er en omstridt påskemarsj i den hovedsakelig katolske landsbyen Dunloy. Her har det vært en delvis voldelig konflikt gående siden 1996 da Oransjeordenen ble nektet å gå gjennom landsbyen. Ordenen har planer om marsjere i år, men motarbeides av så vel myndigheter som katolikker.

Sinn Fein, det største katolske partiet i Nord-Irland og tidligere kjent som den politiske fløyen til IRA - den irske republikanske hæren - understreker at det er en grunnleggende demokratisk rettighet å demonstrere og marsjere.

Samtidig forutsetter de at marsjene ikke skal gå gjennom boligområder eller steder hvor innbyggerne ser på marsjene som en fornærmelse.