Delstatshovedstaden Austin i Texas slapp forholdsvis billig unna «Rita», i hvert fall ved første øyekast. Meteorologenes spådommer om at byen ville få vinder opp i orkan styrke, slo ikke til. Ettersom «Rita» gikk i land lenger øst enn først antatt, fikk Austin bare litt ekstra vind, men ellers fint vær.

Men byen har likevel fått merke orkanens herjinger. Mange av de evakuerte fra kystområdene har lagt turen hit, og byens 49 flyktningmottak er nå fylt til randen. Så langt har over 17.350 personer blitt registrert ved mottakene. I går kveld (norsk tid) var det kun ett mottak som fortsatt hadde kapasitet til å ta imot flere orkanflyktninger.

Dobesøk på motorveien

Blant de heldige som klarte å komme seg til Austin i tide, var Brian (39) og moren hans, Dorothy (75).

— Jeg har bodd i Texas hele mitt voksne liv, men dette er første gang jeg har vært nødt til å evakuere, stønner 75-åringen.

Hun orker nesten ikke å snakke om den marerittaktige bilturen ut fra Houston natt til fredag. Sønnen Brian går litt til side, og forteller Bergens Tidende om den nedverdigende opplevelsen.

— Det var ingen steder vi kunne gå på toalettet, så min mor måtte huke seg ned ved siden av bilen og gjøre sitt fornødne der. Jeg forsøkte å holde døren oppe, slik at hun i hvert fall var delvis skjult, forteller 39-åringen oppgitt.

De to forlot Houston ved 18-tiden torsdag kveld, og var ikke fremme i Austin før ved 7-tiden fredag morgen. Etter flere timers leting rundt i byen, fikk de til slutt plass på det midlertidige flyktningmottaket på ungdomsskolen Canyon Vista. Skolen ligger et lite stykke utenfor Austin sentrum, i et pent nabolag med små veier og store grøntarealer.

— De tar godt vare på oss her. En av de frivillige gikk til og med hjem til seg selv for å hente en madrass til mor. Det er slikt som virkelig varmer, skryter Brian.

Han bor sammen med moren hjemme i Houston. Flere ganger minner han om at Bergens Tidende ikke må trykke etternavnet deres, i frykt for at noen da vil klare å spore opp familiens adresse.

-You know, etter det som skjedde i New Orleans etter «Katrina», frykter vi det verste. Jeg håper virkelig at ingen har brutt seg inn i huset vårt, sier Brian ettertenksomt.

Dersom veimyndighetene gir klarsignal til at folk kan returnere, satser mor og sønn på å dra tilbake til Houston i dag.

— Det største problemet nå blir vel å finne bensin, sukker Brian.

Måtte sove i bilen

Som Brian og hans mor har skolen Canyon Vista også gitt midlertidig ly til den meksikanske familien Ramirez.

Familien på seks, pluss to andre slektninger, forlot Houston ved 13.30-tiden torsdag. De pakket sine viktigste eiendeler i den robuste pick up-en, og dro av sted.

— Bilen er bare registrert for seks personer, men vi fikk gudskjelov plass til alle åtte, forteller Sergio (25).

BT møter dem på parkeringsplassen utenfor skolens gymsal. På lasteplanet har de stablet kasser med mat, drikke, dokumenter og fotoalbum. Et sett med hagestoler og en utegrill er bundet fast på toppen.

— Vi var nødt til å la alle verdisakene våre stå igjen, slik som tv, radio og stereoanlegg, forteller Sergio.

Stanset av politiet

Turen til Austin var et mareritt. I lange perioder sto de bom stille på utfartsårene. Snittfarten var i underkant av ti kilometer i timen, ifølge familien.

— Vi er godt kjent i Houston, så vi kjørte en del småveier for å komme oss ut av byen. Likevel gikk det utrolig tregt, forteller 25 år gamle Sergio.

På motorveien 290 forsøkte de å kjøre et stykke i motsatt kjørefelt for å komme seg raskere frem, men ble stanset av politiet.

— De burde ha åpnet for kjøring i motsatt kjørebane på flere av veiene, ikke bare de største motorveiene. Det var jo ingen som kjørte inn mot Houston likevel, sier Sergio oppgitt.

— Da vi kjørte inn til siden for å hvile, var det ikke plass til meg inne i bilen. Så jeg lå her på lasteplanet, forteller Fransisco (20).

Spiser skolemat

Den uendelige lange turen til Austin tok over et halvt døgn. Vanligvis tar turen i overkant av to timer. Deretter måtte de bruke ytterligere seks timer på å finne et tilfluktssted som hadde plass til dem. Skolen Canyon Vista ble redningen.

— Vi blir godt tatt vare på, så vi skal ikke klage, sier mamma Estella (43).

De sover i gymsalen og blir servert varm mat i skolens kantine.

— Menyen er vel den sammen som skolebarna får, vil jeg tro. Cheeseburgere, pommes frites, og flaskevann. Det er godt, eller i hvert fall tilfredsstillende, sier Fransisco.

Nå håper de å dra tilbake ti Houston så raskt som mulig. Først da vil de få svaret på hvor mye hodebry «Rita» har gitt dem.

IRINA LEE
IRINA LEE