— Så vidt jeg vet kom advarselen etter en generell trusselmelding fra fransk og britisk etterretning, men vi kjenner ikke til noe som tilsier økt trussel, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet (UD) til bt.no.

Bombe på ferge

Terrorberedskapen i Storbritannia ble skjerpet etter trusler om at en lastebil med eksplosiver i løpet av helgen ville forsøkte å komme om bord på en av fergene som går over den engelske kanal. Bombene skulle sprenges under overfarten, melder BBC News.

Ifølge det britiske nettstedet ble trusselen plukket opp av FBI.

Vil ramme mange land

Terrorberedskapen ved alle britiske havner er nå satt til "heightened emergency" (økt alarmberedskap). Det er første gang beredskapen er økt til dette nivået, siden dagens system ble innført.

Ifølge Interpol tyder mye på at terrornettverket al Qaida planlegger en storstilt terroraksjon som vil ramme mange land samtidig, ikke bare USA, melder NTB.

Ikke økt beredskap hos Fjord Line

Selskapet Fjord Line, som arrangerer turer med M/S "Jupiter" fra Bergen til Newcastle, ser ingen grunn til å advare reisende.

— Vi har ikke økt vår beredskap ytterligere etter 11. september. Etter siste uke hendelse i Frankrike, hadde vi litt skjerpet beredskap i helgen. Utover det har det vi ikke iverksatt noen spesielle tiltak, sier informasjonsdirektør Atle Kvamme i Fjord Line til bt.no.

Hans inntrykk er at gjestene også har et avslappet forhold til situasjonen.

— I løpet av dagen har vi fått en telefon fra en av gjest som lurte på om alt ville forløpe som normalt. Det vil det, sier Kvamme.

Han legger til at Fjord Line kun opererer med to beredskapsnivåer, enten kontrollert beredskap eller full alarm. I forbindelse med denne saken er ikke beredskapsnivået blitt skjerpet.

— Vi har skjerpet oss i forhold til at rutinene blir fulgt. Det gjelder særlig i forhold til passkontrollen. Vi ønsker jo gjerne å vite hvem som reiser med oss. Dessuten får vi store bøter i England dersom vi tar med oss passasjerer med ugyldige pass, forteller Kvamme.

Blair beroliger befolkningen

For ikke å skape unødig panikk i den britiske befolkningen, har statsministere Tony Blair rykket ut i britiske medier:

"Hvis vi skulle reagere på hver bit av informasjon fra etterretningstjenesten (...) ville vi i løpet av min tid som statsminister måtte ha stengt veier, jernbaner, flyplasser, togstasjoner, kjøpesentre, fabrikker og militære installasjoner", sa Blair.

Blairs pressetalsmann har også understreket at terrorberedskapen er økt på generell basis, ikke på bakgrunn av spesifikke mistanker.

Ikke nye advarsler fra DU

UD har foreløpig ingen planer om å advare nordmenn som oppholder seg i Storbritannia, eller personer som har planer om å reise dit.

— Alle land har vel skjerpet risikoen for terror den siste tiden, men vi har ikke endret trussel-bildet det siste året, sier Klepsvik til bt.no.