NILS-INGE KRUHAUG, NTBJerusalem

Shin Bet frykter først og fremst at de skal forsøke å sprenge al-Aqsa-moskeen i lufta. Ifølge det israelske Senteret for beskyttelse av demokratiet (Keshev), har det gjennom årene funnet sted åtte eller ni seriøse forsøk på å sprenge den islamske helligdommen i lufta. Moskeen er angivelig bygd på ruinene av et nærmere 3.000 år gammelt jødisk tempel.

En slik aksjon ville utløse vilt raseri i den islamske delen av verden, og enkelte frykter at det i verste fall kunne utløse en tredje verdenskrig. Ifølge Keshav samler nå den såkalte Tempel-bevegelsen ti ulike grupper, som alle har som mål å gjenreise jødenes tempel der al-Aqsa-moskeen i dag står.

I august samlet bevegelsen 50.000 tilhengere foran Klagemuren, og de fanatiske gruppene har tilhengere helt inn i Knesset. Tempelbevegelsen mottar også økonomisk støtte fra israelske myndigheter. — Mens de tidligere ble sett på som galninger, regnes de i dag som en helt legitim retning innen jødedommen. Dette er svært farlig, konstaterer Keshavs leder Yitzhar Beir.Shin Bets leder Abraham Dichter advarte for mindre enn en måned siden regjeringen mot faren for jødiske terroraksjoner og har beordret økt infiltrasjon av de fanatiske gruppene.

Ultraortodokse fanatikere har tidligere vist at de ikke skyr noen metoder, blant annet ved å drepe Israels statsminister Yitzhak Rabin i 1995 og ved å gjennomføre flere massakrer på palestinere i moskeer. Den øverste lederen for Israels politi, general Yehuda Wilk, advarte også for noen uker siden mot økt fare for terroraksjoner fra militante bosettere og ultraortodokse.

Uttalelser fra en rekke ledende rabbinere den siste tida, blant dem den øverste rabbineren i Jerusalems gamleby, har bidratt til å øke frykten.