Men klimaforskerne frykter likevel at det unormale været som stadig oftere rammer ulike områder av jorden, er et resultat av den globale oppvarmingen.

— I år kan vi slå fast at det har vært spesielt mange sykloner i Karibia. Vanligvis opptrer syklonene i disse områdene i september og oktober. Men i år har det vært flere enn normalt og de har kommet tidligere på året, forklarer Sigmund Grønås. Han er meteorologiprofessor og tilknyttet Bjerknessenteret i Bergen.

De siste dagene har han fulgt nøye med på bevegelsen til orkanen «Katrina» som i går ettermiddag feide innover kystområdene rundt New Orleans.

Han forklarer at det er en rekke forutsetninger som må til for at luftmassene blir så urolige at det utvikles en orkan. En viktig forutsetning er at sjøtemperaturen holder minst 26 grader i havoverflaten.

Grønås opplyser at har vært perioder med hyppige sykloner tidligere. Blant annet var ble det observert flere på 50-tallet. Men det siste tiåret synes det som de opptrer hyppigere og hyppigere.

I går ettermiddag ble «Katrina» nedgardert til en storm i vindstyrke fire.

— Likevel er dette en storm med langt større vindstyrke enn det som er vanlig på våre breddegrader. Det betyr at den har en styrke på mellom 210 til 250 kilometer i timen. Det er mulig at nyttårsstormen som rammet Nordvestlandet i 1992 kan ha hatt vindkast opp mot dette nivået. Men jeg kan ikke i farten komme på at vi har målt så høye vindstyrker i Norge, sier Grønås.