Den 15 minutter lange filmen ble lagt ut på nettstedet LiveLeak torsdag kveld.

Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende tok torsdag kveld skarp avstand fra hvordan filmen framstiller og tolker islam.

– Filmen setter likhetstegn mellom islam og vold. Det avviser vi, sier han.

Den nederlandske regjeringen hadde på forhånd advart Wilders om at filmen kan bli oppfattet som en provokasjon og kan føre til voldelige protester, i likhet med det som skjedde da de såkalte Muhammed-karikaturene ble offentliggjort.

Også Wilders’ film begynner og slutter med karikaturen av profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Grieg på lydsporet

I filmen blandes vers fra muslimenes hellige bok Koranen med bilder fra 11. september-angrepene i USA og 11. mars-angrepet i Madrid, samt drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh.

Grufulle bilder av ofre etter terroraksjonene i Madrid og New York er akkompagnert av musikkstykket «Åses død» av den norske komponisten Edvard Grieg. Filmen viser også radikale islamister som ber Allah om å drepe alle ikke-muslimer.

Vil advare

Etter at filmen var lagt ut sa Wilders til journalister at han har laget filmen fordi han vil verne om friheten i Nederland.

– Islam og Koranen truer på lang sikt friheten i Nederland, og dette må jeg advare folk om, sier han.

– Dette er ingen provokasjon, men klokka er fem på tolv, og dette er den siste advarselen hva meg angår, legger han til.

En nederlandsk dommer skal fredag avgjøre om filmen er i strid med loven som forbyr hatefulle ytringer.

– Misbruker tegning

Den danske tegneren Kurt Westergaard, som står bak Muhammed-karikaturen som er brukt i «Fitna», sier at han vil prøve å få fjernet tegningen fra filmen.

– Dette er et misbruk av min tegning. Den er tatt ut av sin opprinnelige sammenheng og satt inn i en helt annen, sier Westergaard.

– Wilders har ikke spurt meg om å få bruke tegningen, så dette er en simpel overtredelse av copyright-reglene, sier han.

BLE ADVART: Den nederlandske regjeringen advarte politikeren og filmens bakmann Geert Wilders om at filmen kan føre til voldelige protester.
JERRY LAMPEN