Midtøsten-ekspert Lars Gule mener den arabiske tv-kanalen Al Jazeera gjør at regimene i Midtøsten vanskelig kan kontrollere følelsene til innbyggerne.

— Tv-kanalen er åpen, og har fått stort gjennomslag i den arabiske verden. Det som skjer, slår mye mer direkte nå enn tidligere. Det ble vist tv-bilder av ødeleggelser for å mobilisere folket også tidligere, men da på en måte styresmaktene kunne kontrollere, sier Lars Gule.

Lars Gule er generalsekretær i Human-Etisk Forbund, og har nylig skrevet doktoravhandling om arabisk-islamske ideer.

Opprør

— Når USA bombet et marked i Bagdad, gikk det rett ut på Al Jazeera, og et raseri bygger seg opp i de andre arabiske landene. Hvis det blir opprør og demonstrasjoner som fører til regimeskifter, vil disse landene bli mer kritiske til Vesten, ikke mindre, sier Lars Gule til Bergens Tidende.

Han begrunner det med at krigen mot Irak har gjort opinionen mer positiv til fundamentalister. Men selv om han frykter dette vi skje, tror han ikke det er særlig sannsynlig at et opprør virkelig vil føre til regimeskifter.

— Selv om 100.000 går amok i Amman, tror jeg ikke hæren vil desertere eller gjøre kupp. I Egypt ville det ikke skjedd selv med en million i gatene i Kairo. Men det er i hvert fall ingen grunn til å tro at det demokratiske uttrykket som ligger i en demonstrasjon vil føre til nye regimer som er mer vennligsinnete overfor vesten, sier han.

- Befolkningen lider

Han mener USAs oppførsel etter krigen i 1991 nå slår tilbake på USA og dets ønske om å demokratisere Irak.

— Vi ser nå konsekvensene av USAs lite konsistente politikk i 1991. Irakerne ble forrådt da Bush oppfordret til opprør mot Saddam Hussein og så trakk seg tilbake. Derfor er mistroen til USA så sterk. Og derfor er det helt avgjørende at krigen avsluttes raskt og at befolkningen raskt får hjelp, for befolkningen lider, sier Gule.

I tillegg til dette, mener han at palestinerne må få sin egen stat for at irakerne og andre arabere igjen skal få tillit til USA.

- Ikke umulig

Gule tror det blir vanskelig å bygge opp et demokrati i Irak, men er ikke blant dem som tror det er umulig.

— Hvis Irak blir demokratisert i en to- til tiårsperiode, og man ser at det går i positiv retning, vil dette formidles til resten av den arabiske verden. Al Jazeera er et demokratiserende element i så måte, sier Gule.

Han tror et vellykket demokrati i Irak vil vekke krav om tilsvarende demokratier i andre land.

— Det vil også føre til at landene blir mer positive til vesten, hvis de ser at vesten garanterer demokrati. I dag er mange kritiske til vesten fordi de mener vesten garanterer udemokratiske regimer, sier Gule.