Amerikanske myndigheter har hele tiden understreket at rakettforsvarssystemet ikke er rettet mot Beijing, selv om de innrømmer at et slikt system kan uskadeliggjøre Kinas lille atomarsenal. Dette kan føre til at Kina ruster opp. Og hvis Kina gjør det, vil også Kinas nabo i regionen, India, gjøre det samme og deretter Indias erkefiende Pakistan. Dermed vil det oppstå en ny atomspenning i en ny del av verden.

President Bill Clinton skal tidlig i høst bestemme om man skal sette i gang byggingen av et landbasert rakettforsvarssystem i 2005. I første omgang skal 20 raketter av typen som kan avskjære en fiendtlig rakett på vei mot USA, baseres i Alaska. Deretter vil 100 nye utplasseres i løpet av de neste to årene.

Russland har reagert kraftig på planene, som de mener betyr en trussel mot ABM-avtalen fra 1972 som forbyr etableringen av et omfattende forsvar mot innkommende raketter. Også Kina og USAs allierte har advart landet mot gjennomføringen av planene.

Ifølge New York Times skal presidenten få en orientering om disse advarslene i juni i en planlagt sikkerhetsbriefing i forbindelse med rakettforsvarssystemet.

Avisen skriver at det nylig ble det avslørt at det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, på midten av 90-tallet undersøkte hvordan USA kunne møte et begrenset atomangrep fra Kina, men myndighetene bedyrer at dette ikke lenger er tilfelle. De nye rakettforsvarsplanene er ment å kunne møte relativt små og lite avanserte rakettangrep fra land som Nord-Korea, Irak og Iran.

NTB