Tirsdag: Et jordskjelv (magnitude 8,0) utløste en tsunami i Sør-Stillehavet. På få minutter var øyparadiset Samoa oversvømmet. Minst 150 er døde og flere hundre savnet.

Onsdag: Et nytt skjelv (magnitude 7,6) inntraff utenfor kysten av Vest-Sumatra. I byen Padang er flere hundre bygninger ødelagt, og flere tusen mennesker fryktes omkommet.

Torsdag: Et skjelv inntraff inne på Vest-Sumatra (magnitude 6,6). Mange bygninger er ødelagt, men ingen mennesker så langt meldt skadet eller omkommet.

Hvorfor skjer det? Har skjelvene en sammenheng — og kommer det flere?

— Padang ligger mellom to tektoniske plater, den indo-australske og den eurasiske, som beveger seg mot hverandre. Nord og sør for det aktuelle området ved Sumatra har det vært flere store skjelv. Derfor ventet vi skjelvet onsdag, sier den norske seismologen Jan Fyen ved NORSAR på Kjeller til aftenposten.no .

— Det første og det andre jordskjelvet har nok ikke noe med hverandre å gjøre, de inntraff i ulike jordskjelvområder. Men det andre og det tredje kan ha en sammenheng, mener han.

Varsler "monsterskjelv"

— Når to tektoniske plater gnisser mot hverandre, bygger det seg opp en spenning som må utløses. Spørsmålet er om utladningen onsdag var nok til å utløse de spenningene som har bygget seg opp, eller om vi må vente nye store skjelv, sier Fyen.

Geolog Kerry Sieh ved California Institute of Technology varsler et mye kraftigere skjelv i dette området - et "monsterskjelv" som måler mer enn 8 på Richters skala.

— Det er mulig han har rett. Nord og sør for Sumatra har den latente spenningen blitt utløst, men kanskje ikke akkurat her. Sør for det området vi snakker om nå, var det et skjelv på 8,5 så sent som i 2007, sier Fyen.

Hvordan oppstår jordskjelv? Her er forklaringen.

Tre skjelv på tre dager. Faksimile av noteringene ved det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

— Det er også grunn til å vente ett eller flere etterskjelv de nærmeste dagene. Mest trolig er de mindre enn hovedskjelvet, men et etterskjelv kan også være kraftigere enn det man trodde var hovedskjelvet. Jordskjelvprediksjon er et vanskelig fag, sier Fyen.

— Var ikke skjelvet torsdag, som hadde episenter inne på land på Vest-Sumatra, et etterskjelv?

— Det kan man ikke være sikker på. Skjelvet torsdag kan ha blitt trigget av skjelvet onsdag. Men jeg stusser, siden skjelvet torsdag inntraff inne på land. Derimot hadde vi opplagt et etterskjelv ute i sjøen onsdag, 25 minutter etter hovedskjelvet. Dette etterskjelvet målte 5,5 på Richters skala, sier Fyen.

Følg jordskjelvene her, på hjemmesiden til USGS .