– Hvis det ikke blir tatt øyeblikkelige tiltak for å arrestere de som står bak drapene, kan Kenya komme til å synke ned i en dyp avgrunn, og få en situasjon vi har sett blant annet i Rwanda, Somalia og Sierra Leone. I disse landene har man opplevd folkemord i utenkelig skala, skrev Daily Nation på lederplass onsdag.

– Dette er ikke en situasjon som vil stanse av seg selv. Det er nøvdvendig med strakstiltak for å redde Kenya, som inntil nå har vært ansett som et av de mest stabile demokratier i Afrika, la avisa til.

Omstridt valgresultat

Tre dager etter presidentvalget der Mwai Kibaki ble erklært som vinner, er valgresultatet sterkt omdiskutert.

– Jeg vet ikke om Kibaki vant valget, fastslår lederen for valgkommisjonen, Samuel Kivuito i et intervju med avisa The Standard.

Kivutu erklærte søndag at Kibaki hadde slått opposisjonsleder Raila Odinga med mer enn 200.000 stemmer. Men onsdag sa han at han hadde vært utsatt for press fra Kibakis parti, og han mener nå at anklagene om uregelmessigheter bør behandles av rettsvesenet.

–Hvis denne saken tas til domstolen, bør vi få en rask dom, slår han fast.

Storbritannias utenriksmininster David Miliband fastslo onsdag at han ikke visste hvem som har vunnet valget i Kenya, og anklaget både Kibaki og opposisjonen for å stå bak voldshandlingene i landet.

Felles ansvar

Miliband understerket at lederne i Kenya har et stort ansvar for både å stanse voldshandlingene og for å komme fram til enighet, og håper at både Odinga og Kibaki innser at det ikke er noe å vinne på denne situasjonen.

–Først og fremst vet vi ikke hvem som vant valget. Det vi vet er at det eksisterer sterke påstander fra begge sider. For det andre kan vi fastslå at begge sider har ansvar for dagens situasjon, understreket han.

Miliband oppfordret i en felles uttalelse med USAs utenriksminister Condoleezza Rice Kibaki og Odinga til å komme sammen og søke et kompromiss som kan stoppe volden og sikre demokratiet i Kenya.

Lederen for Den afrikanske union, Ghanas president John Kufour, kommer til Nairobi onsdag for å ha krisemøter med president Mwai Kibaki. AU-lederen har sagt seg villig til å bidra til en forsoningsprosess mellom Kibaki og hans utfordrer Raila Odinga.

UROLIGHETER: Presidentkandidat Raila Odingas støttespillere tok til gatene etter at Mwai Kibaki vant det omstridte valget i Kenya søndag. Her fra Kibera-slummen i hovedstaden Nairobi.
STR