«Alberto» og «Maritza» er innbitte motstandere av diktatoren. Budskapet om at Castro går av, mottar de likevel med blandede følelser.

— Systemet forblir det samme. Ingenting vil forandre seg i første omgang, sier «Alberto».

Frykter for familien

De to vennene ønsker ikke å stå frem med sin virkelige identitet, i frykt for represalier fra kommunistregimet. Eksilcubanerne føler seg trygge i Bergen, men ønsker ikke å utsette familiemedlemmer på Cuba for fare.

— Broren til Fidel, Raul Castro, kommer til å overta makten for godt, tror «Maritza».

— Hvordan skiller han seg fra Fidel?

— Han er enda verre, sier de to nærmest i kor.

Mange aviser, deriblant The Wall Street Journal, har omtalt diktatorens yngre bror som «ukarismatisk og fryktet», med en kald, effektiv stil. Han blir anklaget for forfølgelse av homofile og politiske motstandere.

- Krigersk

«Maritza» mener Raul er langt mer blodtørstig og krigersk enn Fidel, og viser til at han personlig skal ha beordret henrettelsene av krigsfanger i 1959. Hundrevis av soldater som var lojale mot den avsatte lederen Fulgencio Batista, ble drept.

— Raul er crazy. Jeg frykter han kan bringe mer krig til Cuba, sier «Maritza».

Ny president skal velges 24. februar. Raul Castro har fungert som president i halvannet år, siden broren ble alvorlig syk. Fortsatt er det uklart om han vil fortsette på permanent basis, eller om et annet partimedlem vil overta.

Fidel i kulissene

Uansett er det sannsynlig at Fidel kommer til å spille en viktig rolle fortsatt. Han beholder stillingen som førstesekretær i kommunistpartiet, ifølge NTB, og har tidligere uttalt at han aldri vil gi seg med politikk.

— Virkelig endring på Cuba får vi ikke før han er død, sier «Alberto».

Hva tror du vil skje på Cuba? Diskuter saken i feltet under.

Jon Tufto
CLAUDIA DAUT
ENRIQUE DE LA OSA