— Vi er inne i en ond sirkel, der nasjonalistene får stadig mer ammunisjon. Ingen av regjeringene kan være for svake på dette punktet, da er det en fare for at de mister makten, sier Gries, som er professor i statsvitenskap ved Universitet i Colorado.

Gries, som også er direktør i Sino-amerikansk sikkerhetsdialog og forfatter av blant annet «China's New Nationalism: Pride, Politics and Diplomacy», er redd en alvorlig hendelse kan ende med krig mellom de to landene.

Nasjonalistene vinner

Både Kina og Japan har ambisjoner om å bli regional stormakt i Asia. I dag er Japan den økonomiske storebroren, men Kina vokser så raskt at de i 2016 vil ha et større brutto nasjonalprodukt, ifølge en analyse fra Goldman Sachs.

Parallelt med økonomien vokser også Kinas lyst til økt innflytelse i regionen. Det skjer samtidig som japansk nasjonalisme er på fremmarsj.

Kinesere som protesterer i gatene mot Japan og japanske ledere som besøker Yasunuki-tempelet, et tempel som blant annet hedrer krigsforbrytere, styrker nasjonalistene i begge land, mener Gries. Han er pessimistisk.

— Krysses den røde linjen, spiller det ingen rolle hvor dyr en krig vil være. Ingen kinesisk regjering tåler å vise svakhet overfor Japan.

Gries sier også at den folkelige nasjonalismen har vokst seg så sterk at den har stor innflytelse på ledelsen i det kinesiske kommunistpartiet.

— Det er ingen tvil om at Kina vil tape på en krig. Men det er som med Taiwan-spørsmålet. De vil ikke tenke på pengene. Du kan vedde på at de vil handle om de føler det nødvendig.

Lang tid før fred

Ifølge professoren er det helt andre spørsmål enn oljeressurser og økonomisk vekst er viktige for å forstå konflikten mellom Kina og Japan.

— Dette er ikke et rett-frem spørsmål. Ja, olje og energi er viktig for begge, men identitetspolitikken er viktigere. Det handler om følelser, sier Gries.

Først og fremst er det historien som styrer følelsene til kinesere og japanere, mener forskeren. De to landene har vært i krig flere ganger, og mange kinesere føler seg forrådt av japanerne etter herjingene under annen verdenskrig.

Den følelsen, mener Gries, stikker så dypt at det foreløpig er bortkastet å snakke om normalisering av forholdet. Ifølge The Economist har Japan allerede bedt om unnskyldning 17 ganger.

— De er uenige om hva som er en passende unnskyldning. Mange kinesere ser på Kina som verdens sentrum. Derfor mener de japanerne må ned på kne og unnskylde, igjen og igjen og igjen.

Men selv om de skulle gjøre det, trenger det ikke være nok.

— Jeg tror avstanden er for stor. Mange kinesere er ikke klare for dette, fiendskapet er ekstremt dypt. Det vil ta 10-20 år før man i det hele tatt kan snakke om forsoning.

<b>OVERLEVDE: </b>En hel vegg med bilder av overlevende fra Nanjing-massakren stilles ut ved Nasjonalmuseet i Beijing. Utstillingen er en del av markeringen av at det er 60 år siden annen verdenskrig tok slutt i Asia.<br/>FOTO: REUTERS