• Kirkuk er kurdernes hjerte. Byen blir vår nye hovedstad, men vi skal leve i fred og fordragelighet med andre folkegrupper. Det er ingen grunn til å frykte etnisk rensing.

Vi er ikke et aggressivt folk, sier Osman Kawkabishad, som er kurdertalsmann i Hordaland.

Kurderne jubler over at Saddam-regimet har mistet kontrollen over byene Kirkuk og Mosul. Byene falt uten militære kamper. Torsdag var det ville jubelscener, i går var situasjonen preget av kriminalitet og økende spenning mellom folkegruppene, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Kirkuk er en etnisk smeltedigel av kurdere, arabere, turkmenere og syrere. Tyrkia mener den turkmenske minoriteten kan bli utsatt for vold og overgrep dersom fordrevne kurdere vender tilbake i stort antall. Under Saddams arabiseringsprogram, har mange kurdere flyktet til Nord-Irak. Nå vil de hjem til det de oppfatter som sin historiske og kulturelle hovedstad.

Intenst tyrkisk press har lederne for de kurdiske styrkene i Nord-Irak lovet å trekke seg ut innen lørdag. Men samtidig etterlater de ingen tvil om at Kirkuk, og de omkringliggende oljerikdommer, er en naturlig del av et fremtidig Kurdistan, enten det blir som et selvstyrt område i føderalt Irak eller som egen uavhengig stat.

Tyrkia frykter at de kurdiske bevegelsene skal få kontroll over de store oljeressursene. Etter avtale med USA skal tyrkerne sende militære observatører til både Kirkuk og Mosul. Amerikanske styrker har startet en operasjon for å kontrollere oljefeltene.