Både Kongressen og mediene har fått smekk på fingrene av USAs president George W. Bush for måten de håndterer informasjon på mens krigen utspiller seg.

Tok kontakt med tv-stasjonene

Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice var onsdag i kontakt med de store tv-stasjonene med oppfordring om at de bruker sin vurderingsevne når de sender uttalelser fra Osama bin Laden og hans terrornettverk al-Qaeda.

Myndighetene frykter at terroristene sender hemmelige beskjeder til hverandre om nye angrep gjennom disse forhåndstapede uttalelsene.

Bushs pressetalsmann, Ari Fleischer, utdypet dette på en pressekonferanse.

— Osama bin Ladens budskap er propaganda hvor han ber folk om å drepe amerikanere. Faktisk er det fare for at han gir ordre til sine tilhengere om å utføre angrep, sa Fleischer.

— Rice har bedt tv-stasjonene om å vise skjønn når det gjelder hvordan disse opptakene skal publiseres. Hun understreket at hun bare kom med en oppfordring, og at redaksjonelle beslutninger bare kan gjøres av mediene selv, sa Fleischer.

Skjerpet

Oppmerksomheten rundt det vanskelige temaet om informasjon i krisetider ble skjerpet etter at et videoopptak med Osama bin Landen ble sendt over hele verden søndag da USA gikk til aksjon i Afghanistan.

Videokassetten ble levert til den arabiske tv-stasjonen al-Jazeeras kontor i Kabul.

Tirsdag sendte blant annet CNN på direkten uttalelsene fra al-Qaedas talsmann Sleiman Abour-Gheith, en av bin Laden nære medarbeidere. Også disse ble sendt via al-Jazeera.

CNN besluttet onsdag ikke å sende slike uttalelser på direkten lenger, men gjennomgå dem og vurdere innholdet.

— CNNs politikk er å unngå materiale som vi tror direkte vil hjelpe terroristhandlinger, het det i en pressemelding.

USA bryr seg ikke bare med egne medier, men retter en advarende pekefinger også mot andre. USA anklager al-Jazeera for å formidle oppildnende utsagn og fullstendig usanne påstander, og utenriksminister Colin Powell har protestert offisielt overfor myndighetene i Golf-staten Qatar, som eier al-Jazeera.

Slo ned på

Tidligere har amerikanske myndigheter slått ned på den delvis statlig finansierte Voice of America, som blant annet sender i Afghanistan.

Det amerikanske utenriksdepartementet klaget på at radiostasjonen ville bruke uttalelser fra Taliban-lederen Muhammad Omar i en sak. Radiostasjonen trosset sin sponsor og tok deler av uttalelsene med, til stor irritasjon for myndighetene.

Også Kongressens representanter har fått merke presidentens irritasjon over manglende kontroll med informasjonen.

Etter at Washington Post skrev at Kongressen var blitt informert om at det var 100 prosent sannsynlig at USA ville bli utsatt for flere terrorangrep, svarte Bush med å begrense antallet kongressmedlemmer som skulle briefes. Onsdag morgen ble imidlertid Bush og de politiske lederne enige om å utvide briefingene igjen. (NTB)

ALVORLIG SAMTALE: Bush frykter at terroristene sender hverandre hemmelige meldinger via amerikansk tv. Dette bildet er tatt tidligere i uken, mens Bush har en alvorlig samtale med Canadas statsminister Jean Chretien.
Foto: AP